Избирателите в Обединеното кралство днес гласуват на предсрочни парламентарни избори, които ще решат съдбата на Брекзит и бъдещето на страната за дълъг период напред. Вотът беше поискан от премиера Борис Джонсън, който не успя да прокара своята сделка за Брекзит.

Право на глас имат около 46 милиона британци.

Лейбъристите и консерваторите определят гласуването като "най-важното за поколение". Двете партии имат различни планове за Брекзит и как да се харчат парите за обществени услуги.

Посланието на премиера Борис Джонсън към избирателите беше, че консерваторите се нуждаят само от още 12 места, за да спечелят мнозинство. За целта са им необходими 326 места в 650-местния парламент. В момента те имат само 298 и разчитат на подкрепата на малката Северноирландска юнионистка партия.

Последна борба за гласове във Великобритания преди най-важните избори за поколение

Последна борба за гласове във Великобритания преди най-важните избори за поколение

Лейбъристите и консерваторите определят гласуването утре като "най-важното за поколение"

Проучване от вторник вечерта показва, че Джонсън ще получи мнозинство, но с много по-малко места в сравнение с анкетите от преди две седмици.

Гласуването започва в 9:00 часа българско време и ще продължи до полунощ.

Въпреки острата риторика между двете основни партии, позициите им по отношение на Брекзит са по-скоро в нюансите, а не по същество. Корбин не оправда очакванията да отстоява проевропейска позиция - той заяви, че ако се стигне до нов референдум за Брекзит, ще заеме неутрална позиция.  

Освен Консервативната партия на Джонсън и лейбъристите на Джеръми Корбин, силна заявка за парламента дават и Либерал-демократите, които са против Брекзит.

Не вярвайте на Борис Джонсън, зоват политици на Острова

Не вярвайте на Борис Джонсън, зоват политици на Острова

Дали премиерът държи на думата си?