Ирландският премиер Лео Варадкар коментира провеждащите се днес предсрочни парламентарни избори във Великобритания, като изрази надежда да няма "висящ" състав на парламента, съобщиха местни медии.

Това заяви той при пристигането си в Брюксел.

Припомняме, че днес и утре се провежда Европейски съвет, на който 27-те лидери на страните-членки ще обсъждат и Брекзит.

Според Варадкар "до късно през нощта ще следим хода на вота и оповестяването на резултатите от него".

Очаква се след полунощ да станат ясни и първите резултати от вота.

Най-доброто нещо за Ейре, Великобритания и Европа ще бъде край на несигурността, така че дали премиерът Борис Джонсън ще спечели с голямо мнозинство или победители ще са други партии, ние ще работим с британските лидери какъвто и да е резултатът, каза той.

Четири сценария за бъдещото управление на Великобритания

Четири сценария за бъдещото управление на Великобритания

Страхотна нощ за премиера Борис Джонсън

Той заяви, че търговските преговори ще бъдат от решаващо значение за Република Ирландия.

Припомняме, че въпросът за границите между Кралството и Ейре след Брекзит бе един от сложните за решаване по време на преговорите.

Брекзитът не приключва просто с излизането на Великобритания от Европейския съюз. Преминаваме към следващата фаза и това ще бъде наистина важно, напомни Варадкар.

Той заяви, че Ейре ще настоява за нов фонд за Северна Ирландия на стойност 1 милиард евро в преговорите за бюджета на ЕС за следващия седемгодишен цикъл.

Премиерът засегна и други актуални теми.

Варадкар също каза, че Ирландия силно подкрепя новата европейска сделка, стартирана вчера от Европейската комисия, която има за цел Европа да стане първият "климатично неутрален" континент до 2050 година.

Припомняме, че вчера председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви, че иска да вложи 100 милиарда евро, за да помогне на страните членки, които все още силно разчитат на прехода на изкопаеми горива към по-ниски емисии.

ЕС предлага 100 милиарда евро за по-бедните държави-членки за климатичен преход

ЕС предлага 100 милиарда евро за по-бедните държави-членки за климатичен преход

Фонд помага на най-силно засегнатите финансово, от прехода към чисти индустрии

Новият фонд, чиито подробни данни трябва да бъдат разкрити през януари, може да помогне и да убеди лидерите от трите държави да се присъединят към тази цел.

"Искам да постигнем съгласие относно ангажимента ЕС да стане климатично неутрален до 2050 г.", заяви Чарлз Мишел, председател на Съвета на ЕС, в писмото си с покана до лидерите на ЕС, които съставляват групата.