Четирима души, включително чужд гражданин, загинаха, а 19 други бяха ранени в Истанбул в понеделник поради екстремни ветрове в най-големия турски град и околните му региони, съобщава "Ройтерс".

Силни ветрове със скорост до 130 км в час са усетени в Истанбул в понеделник, според Главната дирекция по метеорология на страната (MGM), като екстремни условия се очакват в близките провинции като западния крайбрежен град Измир. MGM предупреди, че ветровете ще продължат и във вторник.

"Поради неблагоприятните метеорологични условия, предизвикани от югозападните ветрове, действащи в Истанбул от сутринта, четирима души са загубили живота си, един от които е чужденец и трима са наши граждани; 19 наши граждани са ранени, трима от които са в критично състояние", се казва в изявление от кабинета на губернатора на Истанбул.

Ветровете са съборили части от сгради, включително бетонни плочи, покриви и стени, като пешеходци са бягали на косъм от летящи отломки.

Турският превозвач Turkish Airlines съобщи за смущения в разписанието на полетите си, докато Босфора е затворен за движение от двете посоки.

В Измир има повишаване на морското равнище, като високи вълни се разбиват по бреговете на егейския град, докато пътищата са препълнени с вода.