Министерството на отбраната на Турция потвърди в събота, че четвърти руски самолет се е приземил в страната, за да достави още елементи от зенитно-ракетния комплекс С-400 в авиобаза Мюртед в провинция Анкара, информира ТАСС.

Вчера Русия достави първите елементи от комплекса. В петък вечерта военният министър на Турция проведе телефонен разговор с американския си колега, за да го увери, че Анкара не променя стратегическата си ориентация с покупката на С-400.

Доставката на елементи от ЗРС С-400 продължава. В тази връзка четвърти самолет се приземи в авиобаза Мюртед, се казва в разпространеното от военното ведомство съобщение.

Москва доставя С-400 на Турция в понеделник

Москва доставя С-400 на Турция в понеделник

Също се очаква технически екип от Русия да пристигне в Турция,

Първата информация за преговори между Русия и Турция за доставка на С-400 се появи през ноември 2016 г. На 12 септември 2017 г. руската страна потвърди, че двете държави са сключили договор. Военният министър на Турция Хулуси Акар заяви, че системата ще бъде разгърната до октомври 2019 г. Сделката е за 2,5 милиарда долара.

С-400 "Триумф" е най-новата руска противовъздушна ракетна система с голям обсег. Предназначена е за унищожаване на авиация, крилати и балистични ракети, включително със среден обсег на поразяване, а също така могат да се използват и срещу наземни цели. Обхватът им на действие достига 400 км, способни са да унищожат цели на височина до 30 км.

Ердоган иска и Ф-35, и С-400

Ердоган иска и Ф-35, и С-400

Турция била направила първата вноска за новия изтребител

Турция се превърна в третата (след Беларус и Китай) страна, където Москва доставя С-400. Скоро Индия трябва да се присъедини към тях.