Министърът на отбраната на Турция Хулуси Акар проведе телефонен разговор с американския си колега късно в петък вечерта във връзка с придобиването на руски зенитно-ракетен комплекс С-400 и развитието в Сирия, съобщават Анадолската агенция и "Ройтерс".

Вчера Русия достави на Турция първия пакет от С-400.

Четвърти руски самолет с елементи от С-400 кацна в Турция

Четвърти руски самолет с елементи от С-400 кацна в Турция

Доставката на елементи от ЗРС С-400 продължава

Акар и Марк Еспър са обсъдили и други въпроси.

Покупката на С-400 не означава промяна в стратегическата ориентация на страната, уверил Акар.

Придобиването на С-400 от Русия "не е предпочитание, а необходимост", казал Акар и добавил, че Турция ще разглежда предложението на САЩ за закупуване на система за противовъздушна отбрана "Пейтриът".

Турция получи от Русия първата пратка от системата С-400

Турция получи от Русия първата пратка от системата С-400

Чака се отговорът на САЩ

След като Анкара не успя да се сдобие с американската система, Турция сключи договор с Русия за С-400 през април 2017 г. По-късно Вашингтон призова Турция да закупи "Пейтриът", като подчерта, че руската система е несъвместима със системите на НАТО, включително ще подкопае изтребителите Ф-35.

Турция обаче уверява, че С-400 няма да бъде интегрирана в системите на НАТО и следователно няма да представлява заплаха.

Акар пояснил, че позицията на Турция в програмата за производство на Ф-35 не се е променила и страната изпълнява задълженията си.

Москва доставя С-400 на Турция в понеделник

Москва доставя С-400 на Турция в понеделник

Също се очаква технически екип от Русия да пристигне в Турция,

"Влошаването на турско-американските отношения не служи нито на Турция, нито на САЩ, нито на интересите на НАТО", подчертал военният министър на Турция.

По време на телефонния разговор двамата министри са обсъдили и развитието в Сирия.

Според турския военен министър единствените въоръжени сили, които са подготвени, компетентни и подходящи за създаване на безопасна зона в Сирия, са турските.

Турция може да си купи изтребители и от Русия, ако САЩ откажат за F-35

Турция може да си купи изтребители и от Русия, ако САЩ откажат за F-35

Страната вече е снабдена с основни резервни части за американска военна техника

Акар и Еспър са постигнали съгласие диалогът между двете държави да продължи. Другата седмица ще пристигне американска военна делегация в Анкара за обсъждане на зоната за сигурност в Сирия.