Американският град Чикаго сътвори история. Жителите на града за първи път избраха афроамериканка за кмет, съобщава Би Би Си.

Лори Лайтфут е бивш федерален прокурор, който до момента не е заемал политически пост. Тя пребори 13 конкуренти и спечели финалния вот с повече от 74% от гласовете. Лайтфут също е първата лесбийка, която ще управлява Чикаго. Тя отпразнува победата със съпругата си и дъщеря си.

За първи път в историята си Сан Франциско избра за кмет афроамериканка

За първи път в историята си Сан Франциско избра за кмет афроамериканка

Брийд е единствената жена кмет в 15-те най-големи градове в САЩ

Победителят обяви, че се поставя начало на нещо различно.

Всяко дете трябва да знае това: Всеки от вас един ден може да стане кмет на Чикаго, обяви 56-годишната, разглеждана като аутсайдер в битката за кметския пост.

Предизборната й платформа включва прекратяване на корупцията в политиката и подпомагане на семействата с ниски доходи. Справяне с престъпленията и действията на полицията също са в дневния й ред.

Преди Лори Лайтфут водеше комисия за отговорността на полицията. Органът беше сформиран след смъртта на 17-годишния Лакуан Маккдоналд, убит от полицай през 2014 г., впоследствие случаят беше прикрит.

Лайтфут спечели на балотажа срещу Тони Прекуинкъл - друга афроамериканка.

Още седем града в САЩ, включително Атланта, Ню Орлиънс и Сан Франциско, се управляват от чернокожи жени.

Лори Лайтфут ще поеме поста от настоящия кмет Рам Еманюел, който преди беше началник на кабинета на бившия президент Барак Обама.