Чистка в редиците на македонската опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ, съобщават балкански медии.

Македонските депутати, подкрепили сделката с Гърция, под засилена полицейска защита

Македонските депутати, подкрепили сделката с Гърция, под засилена полицейска защита

В петък вечерта 80 срещу 39 депутати

Вчера вечерта партията реши да изгони бившия шеф на разузнаването Сашо Миялков, братовчед на бившия премиер Никола Груевски, и бившия здравен министър Никола Тодоров.

Конституционните изменения в Македония готови до 15 дни

Конституционните изменения в Македония готови до 15 дни

Заев обяснява, че няма нищо болезнено или скрито, а ще се постигне обединение

Двамата са обвинени, че са се опитали да убедят опозиционни депутати да гласуват за конституционните поправки във връзка със споразумението с Гърция за името.

На 19 октомври македонският парламент даде зелена светлина за изменение на основния закон. Осем депутати от опозицията гласуваха в подкрепа на промените, с което осигуриха така необходимата за правителството подкрепа от 2/3.

Външното на Гърция тайно финансирало медии в Македония и Албания

Външното на Гърция тайно финансирало медии в Македония и Албания

Министерството превело 1 млн. евро към медиите и църкви в чужбина

Няколко от опозиционните депутати, които подкрепиха промените, са обвинени за насилието в парламента през април 2017 г. и в други престъпни деяния. Миялков и Тодоров ще бъдат съдени.

Решението за изключване на Миялков и Тодоров е взето на среща на Централния комитет на ВМРО-ДПМНЕ в момент, когато най-голямата опозиционна партия е дълбоко разделена за бъдещата си стратегия. Ръководството е бясно от решението на няколко депутати да подкрепят правителството. Но докато някои подкрепят настоящия лидер Християн Мицкоски, други, които твърдят, че са реформатори, искат свалянето му. Това разделя партията на няколко фракции.

Опозицията в Македония напусна дебата за споразумението с Гърция

Опозицията в Македония напусна дебата за споразумението с Гърция

Македония се е устремила към предсрочни избори

На "историческата среща" партията реши да "прочисти" партията и поиска местните органи да започнат дисциплинарна процедура по изключването на Миялков и Тодоров. Те са обвинени, че са подпомогнали премиера Зоран Заев да си осигури подкрепата на осем опозиционни депутати.

В съобщение на партията се казва, че заместник-председателят Митко Янчев и Костадин Богданов, член на Изпълнителния комитет, са изхвърлени по същите причини.

Осемте депутати са обвинени, че са получили подкуп. Партията поиска от прокуратурата да разследва твърдения за натиск, заплахи, изнудване и подкуп.

Депутатите, които гласуваха в подкрепа на промените, отричат твърденията и отбелязват, че са направили правилното нещо за страната.