Македонският премиер Зоран Заев съобщи, че измененията в Конституцията ще са с подкрепата на опозицията, а работата по тях ще бъде завършена за по-малко от 15 дни, съобщава МИА.

Заев е обещал на министрите, че ще има всеобхватен процес и че правителството ще представи предложения за изменения в съответствие със споразумението от Преспа, а след това правителството и опозицията ще оповестят съвместните си проектоизменения.

"Смятам, че можем да завършим това за по-малко от 15 дни, за да съкратим процедурата колкото е възможно повече ... С напредването на процедурата ще видим, че няма нищо болезнено или скрито в измененията и че те ще ни обединят и ще осигурят бъдещето на държавата", обяснява Заев.

НАТО, ЕС и САЩ приветстват Македония с ключовата крачка по пътя към Запада

НАТО, ЕС и САЩ приветстват Македония с ключовата крачка по пътя към Запада

Всички определят решението като историческо

На въпроса дали исканията на опозиционните депутати са приемливи, Заев коментира, че внимателно ги е прочел. "Едното е да се потвърди македонската идентичност, а другото е изпълнението, което вече е предвидено в споразумението, допълва Заев.

Той обясни, че другите искания се отнасят до гаранции в случай, че Гърция не ратифицира споразумението или възпрепятства интеграционните процеси на Макдония, което означава, че в този случай промените в конституцията ще бъдат обявени за недействителни.

По повод призива за помирение, изпратен от опозиционните депутати, Заев заяви, че това е "всеобхватен процес, който надхвърля политическата принадлежност".

Македонският парламент одобри новото име на страната

Македонският парламент одобри новото име на страната

Гласувани са конституционни промени, допускащи промяната