Тежко въоръжени бойци обградиха силите за сигурност в мексикански град и освободиха от един от синовете на лорда Хоакин "Ел Чапо" Гусман, предаде "Ройтерс".

Министърът на сигурността Алфонсо Дуразо заяви, че патрул от милитаризираната полиция на Националната гвардия за първи път е нападнат в къща в град Кулиакан, на 1,235 км северозападно от Мексико Сити.

След като влезли в къщата, те са намерили четирима мъже, сред които Овидио Гусман, който е обвинен в наркотрафик в САЩ.

"Взето беше решение да се оттеглим от къщата, без Гусман, за да се опитаме да избегнем повече насилие в района и да запазим живота на нашите служители и да възстановим спокойствието в града", подчерта министърът. 

Акцията по залавянето на Гусман бе в мащаб, който рядко се наблюдава по време на дългата наркотична война в Мексико, дори след арестите на по-известния му баща. Хаосът продължаваше и през нощта.

Голяма група затворници избягаха от градския затвор. Черни струи дим се издигаха по небесната линия.

Кристобал Кастанеда, ръководител на охраната в Синалоа, заявява, че по предварителна информация двама души са убити и 21 ранени. Той обясни, че полицията е била атакувана, когато се приближили до пътни блокове, екипирани от артилеристи. Той посъветва жителите да не напускат домовете си.