Бившият вицепрезидент на руската банка ВТБ и член на висшия съвет на путиновата партия "Единна Русия" Юрий Котлер е намерен мъртъв в нает от него апартамент в Москва, съобщават руските медии.

Съобщава се, че той е имал огнестрелна рана на главата.

Следователите предполагат, че се е самоубил. Котлер е дължал близо 50 милиона рубли на ВТБ по ипотечен кредит и е водел дело за неизплатена заплата с предишния си работодател "Новоросийский морской торговий порт".

Юрий Котлер, който навърши 50 години на 13 май, беше в неизвестност от няколко дни. Неговият асистент и съпругата му, която живее във Франция, са опитвали да се свържат с него, но той не е отговарял.

Тялото му е намерено от неговия шофьор, който отишъл в жилището му, но е намерил вратата заключена отвътре. Мъжът е повикал полиция и спасителен екип, който е отворил вратата.

По данни на "Интерфакс" и РБК, в апартамента е намерено предсмъртно писмо, от което става ясно, че Котлер се е самоубил по лични причини. Не са открити следи от борба или други признаци за насилствена смърт, според данни на властите.

Междувременно политологът Алексей Чеснаков, в канала си в Телеграм, определя смъртта на Котлер като странна. Той отбелязва, че преди около три седмици случайно се е срещнал с него на летището - тогава Котлер му е направил впечатление на човек, изпълнен с планове.