Все повече хора се раждат без мъдреци и имат допълнителна артерия в ръката си в резултат на човешка "микроеволюция" през последните години, установи проучване.

Бебетата вече имат по-къси лица и по-малки челюсти, установи проучване в Journal of Anatomy.

Австралийски изследователи, твърдят, че човешката раса се развива по-бързо, отколкото през последните 250 години.

С течение на времето човешките лица се съкращават, което показва, че устата ни намалява и има по-малко място за толкова много зъби.

Като част от естествения подбор и повишената ни способност да дъвчем храна, по-малко хора се раждат с мъдреци, коментира д-р Теган Лукас от университета Флиндерс, Аделаида.

"Много хора смятаха, че хората са спрели да се развиват. Но нашето проучване показва, че ние все още се развиваме - по-бързо от всеки момент през последните 250 години", добави тя.

Артерията в предмишницата, която доставя кръв в ръката, е станала по-разпространена при новородените от 19-ти век, установи също проучването.

Средната артерия, използвана за израстване в утробата, но изчезва след раждането на бебето, както радиалната и лакътната артерии нарастват.

Сега всеки трети човек запазва средните си артерии през целия си живот, което не представлява риск за здравето и увеличава кръвоснабдяването на ръката.

Авторът професор Мациеж Хененберг коментира, че "това е микро еволюция при съвременните хора". "Средната артерия е идеален пример за това как все още се развиваме, защото хората, родени по-скоро, имат по-голямо разпространение на тази артерия в сравнение с хората от предишните поколения."

Изследването е извършено чрез проследяване на степента на задържане на различни части на тялото през поколенията и дисекция на запазени трупове на хора, родени през 20-ти век.

Хомо сапиенс може да благодари на астероида, опустошил Земята преди 66 млн. години

Хомо сапиенс може да благодари на астероида, опустошил Земята преди 66 млн. години

Само 700 000 г. след масовото изчезване на динозаври, телесната маса на бозайниците нараства 100 пъти - впечатляващ еволюционен скок