Маймунски ембриони, съдържащи човешки клетки, са направени в лаборатория, потвърждава проучване. Изследването, проведено от американско-китайски екип, предизвика нов дебат за етиката на подобни експерименти, съобщава БиБиСи.

Учените инжектират човешки стволови клетки - клетки, които имат способността да се развиват в много различни телесни тъкани - в ембриони на макаци. Развиващите се ембриони са изследвани до 20 дни.

В миналото са произвеждани и други така наречени "химери" ембриони от смесени видове, като човешки клетки са имплантирани в ембриони от овце и свине.

Учените са водени от проф. Хуан Карлос Изписуа Белмонте от Института Салк в САЩ, който през 2017 г. помогна да се направи първият хибрид човек-прасе.

Тяхната работа може да проправи пътя за справяне с тежкия недостиг на органи за транспалнатция, както и да помогне да се разбере повече за ранното човешко развитие, прогресията на заболяването и стареенето, каза той.

"Тези химерни подходи биха могли да бъдат наистина много полезни за напредване на биомедицинските изследвания не само в най-ранния етап от живота, но и най-новия етап от живота."

Той поддържа, че изследването, публикувано в списание Cell, е отговаряло на настоящите етични и правни насоки. "В крайна сметка ние провеждаме тези проучвания, за да разберем и подобрим човешкото здраве".

Някои учени обаче изразиха загриженост относно експеримента, аргументирайки, че докато ембрионите в този случай са унищожени на 20 дни, други биха могли да се опитат да продължат работата по-нататък.

Те призовават за публичен дебат относно последиците от създаването на частични човешки/частично нечовешки химери.

Коментирайки изследването, д-р Анна Смайдор, преподавател и изследовател по биомедицинска етика в Медицинското училище в Университета на Източна Англия в Норич, заяви, че то поставя "значителни етични и правни предизвикателства".

Тя добави: "Учените зад това изследване заявяват, че тези химерни ембриони предлагат нови възможности, тъй като "не сме в състояние да провеждаме определени видове експерименти с хора". Но дали тези ембриони са хора или не, е под въпрос."

Проф. Джулиан Савулеску, директор на Центъра за практическа етика в Оксфорд Уехиро и директор на Центъра за етика и хуманитарни науки в Оксфорд, каза, че изследването "отваря кутията на Пандора за човешки-нечовешки химери".

Той добави: "Тези ембриони бяха унищожени на 20-ия ден от развитието, но е въпрос на време, преди да бъдат успешно разработени човешки-нечовешки химери, може би като източник на органи за хората. Това е една от дългосрочните цели на това изследвания. "

Сара Норкрос, директор на образователния тръст "Прогресив", каза, че макар да се постига "значителен напредък" в изследванията на ембриони и стволови клетки, които биха могли да донесат еднакво значителни ползи, "има явна необходимост от обществено обсъждане и дебат относно етичните и регулаторните норми".

Първата "химера" между човека и маймуна предизвиква безпокойство сред учените

Първата "химера" между човека и маймуна предизвиква безпокойство сред учените

Препрограмирани са човешки клетки, преди да се инжектират в ембрион на маймуна