Усилията за създаване на "химери" между хора и животни подновяват етичен дебат, след съобщения, че учени са създали маймунски ембриони, съдържащи човешки клетки. "Химера" е организъм, чиито клетки идват от два или повече "индивида", думата произлиза от звяр в гръцката митология, който е  лъв, коза и змия, съобщават "Айриш Таймс" и "Гардиън".

Испанският вестник El Pais, твърди, че екип от изследователи, ръководен от проф. Хуан Карлос Изписуа Белмонте от Института Салк в САЩ, са създали химери маймуна-човек. Изследването е проведено в Китай "за да се избегнат правни проблеми", според информацията.

Химерите се разглеждат като потенциален начин за справяне с липсата на органи за трансплантация, както и проблеми с отхвърлянето на органи. Учените смятат, че органите, генетично съчетани с определен човешки реципиент, могат един ден да се отглеждат в животни. Подходът се основава на вземане на клетки от възрастен човек и препрограмирането им, за да се превърнат в стволови клетки, които могат да създадат всякакъв вид клетки в тялото. След това се поставят в ембрион на друг вид.

Проф. Изписуа Белмонте и други учени преди това са успели да произведат както свински ембриони, така и овчи ембриони, които съдържат човешки клетки, въпреки че пропорциите са малки: в последния случай изследователите смятат, че само една клетка на 10 000 е била човешка. Химери от прасета и овце-хора са отчасти привлекателни, защото прасетата и овцете имат органи с подходящ размер за трансплантация на хора.

Подробностите за работата са оскъдни: проф. Изписуа Белмонте и колегите му не отговарят на искания за коментар.

Въпреки това Алехандро Де Лос Анджелис, от катедрата по психиатрия в университета Йейл, коментира, че вероятно се разработват химери от маймуни и хора, за да се проучи как да се подобри делът на човешките клетки в такива организми. "Създаването на химери човек-маймуна би могло да ни научи как да правим химери от човек-прасе с надеждата да направим органи за трансплантация. Това би могло да ни научи кои видове стволови клетки трябва да използваме или други начини за подобряване на това, което се нарича "нива на човешки химеризъм" в прасетата."

Де Лос Анджелис посочва, че както при предишната работа с прасета и овце, химерите човек-маймуна е разрешено да съществуват само няколко седмици - т.е. преди органите действително да се формират.

Проф. Робин Ловел-Бадж, биолог от лондонския институт Франсис Крик е съгласен, "не мисля, че е особено притеснително по отношение на етиката, защото не съществуват достатъчно дълго, за да имат нервна система или да се развият по някакъв начин - това е наистина просто кълбо от клетки".

Но той допълва, че ако се позволи на химери да се развиват по-нататък, това може да предизвика безпокойство. "Как ограничавате приноса на човешките клетки само към органа, който искате да направите? Ако това е панкреас, сърце, или бъбрек, тогава това е добре, ако успеете да го направите. Но ако позволите на тези животни да преминат през целия път и да се родят, ако имате голям принос към централната нервна система с човешки клетки, тогава това очевидно става проблем."

Новината за химера маймуна-човек идва малко след като е съобщено, че японски изследователи като проф. Хиромицу Накаучи получават правителствена подкрепа за създаване на химери мишка-човек.

През март Япония отмени забрана за такива ембриони да не се развиват след 14 дни и да се имплантират в матка, което означава, че тези химери могат, ако бъде дадено разрешение за експеримент, да бъдат продължени. Проф. Накаучи коментира, че все още не планира да развива химери на човек и мишка.

Проф. Ловел-Бадж допълва, че е много малко вероятно животните да имат човешко поведение, но може да не се държат като "нормални" гризачи.

"Така че има някои въпроси, свързани с хуманното отношение към животните, както и етичните въпроси, когато се създава нещо по-човешко. Ясно е, че ако някое родено животно има аспекти на човешкия облик, лице, ръцете, кожа, подозирам, макар и да е научно много интересно, хората може да се разстроят малко от това."

Де Лос Анджелис и колегите му предполагат, че химера на маймуна-човек може на теория да предостави нови начини за изучаване на неврологични и психиатрични заболявания при хора.

Следващото изпитание на човечеството – да се изхранват 10 млрд. души

Следващото изпитание на човечеството – да се изхранват 10 млрд. души

Документът от 1200 страници е описван като "изключителна важна част от науката

"На теория, за заболявания, при които моделите на примати не са достатъчно добри, създаването на химери човек-маймуна би могло да осигури по-добър модел за мозъчни заболявания", обяснява той и допълва, че по отношение на Алцхаймер, повече от 150 изследвания са се провалили за 20 години, вероятно поради липса на добър модел на заболяването.

Един възможен подход за изследване на мозъка е, че маймунският ембрион може да бъде генетично променен и след това инжектиран с човешки стволови клетки, така че част от мозъка, например хипокампуса, да се състои само от човешки клетки. Подобен подход преди това е използвал проф. Изписуа Белмонте и колегите му за отглеждане на панкреас на плъхове вътре в мишка.

"Ако просто размените хипокампуса, това не означава, че сега ще имате човешки функциониращ мозък. Може да има малко по-добри спомени или малко по-различни спомени - но те няма да имат човешка мозъчна кора, което всъщност ни прави хора", допълва проф. Ловел-Бадж. 

"Еволюционното разстояние между хората и маймуните се простира на 30-40 милиона години, така че не е ясно дали това е възможно. Тази разлика е по-голяма от 10-те милиона години между мишки и плъхове, а дори ефективността на създаване на пълни химери мишки-плъхове е доста ниска", обяснява Де Лос Анджелис.

Учени успяха да върнат назад процесите на стареене – а сега накъде?

Учени успяха да върнат назад процесите на стареене – а сега накъде?

Засега пациентите са подмладени с 2 г. и половина…

Макар че маймунски мозъци да станат по-човешки е червена линия за някои, в някои отношения тя вече е пресечена. През април учени в Китай публикуват проучване, в което те твърдят, че са въвели човешки мозъчен ген в маймуни, като животните показват характеристики, включително по-добра краткосрочна памет и по-кратко време на реакция. Тези животни не са химери, но е ясно, че се достигат нови граници.

Проф. Ловел-Бадж коментира, че смята за възможно да се получи одобрение за развитието на химери от хора-маймуни за изследване на част от централната нервна система, но ще отнеме известно време.

"Във Великобритания всяко предложение за създаване на химери от човек-маймуна би трябвало да бъде много обосновано и ще трябва да премине през много труден процес. Сигурен съм, че всяко предложение за преминаване направо към живи химери няма да получи одобрение във Великобритания и вероятно и в Япония".

Учени от Йейл съживиха клетъчна активност в мозъка на умряло прасе

Учени от Йейл съживиха клетъчна активност в мозъка на умряло прасе

Търси се лечение за мозъчни увреждания и се повдигат въпроси за мозъчната смърт