Учените от Университета в Йейл са успели да възстановят клетъчна активност в мозъка на прасе часове след смъртта, което може да доведе до напредък в лечението на човешки инсулт и мозъчни увреждания, съобщават учените, цитирани от "Ройтерс" и БиБиСи.

Учените подчертават, че работата им дори не се доближава до събуждане на съзнанието в мъртви мозъци. Всъщност експериментът е специално предназначен да избегне такъв резултат, макар и малко вероятен.

И все пак, проучването повдига множество биоетични въпроси, включително въпроси относно самото определение на мозъчната смърт и потенциалните последствия за протоколите, свързани с донорството на органи.

Изследването е резултат от усилията за подобряване на изследването на развитието на мозъка, разстройствата и еволюцията. Основното практическо приложение е перспективата да се позволи на учените да анализират цели мозъчни проби от големи бозайници в три измерения, вместо чрез изследвания, ограничени до малки тъканни проби, съобщава Йейл.

Изследването, подкрепено от Националните институти по здравеопазване, не предлага незабавен клиничен пробив за хората, според авторите. Учените всъщност откриват работещи синапси - връзките между мозъчните клетки, които им позволяват да общуват.

Резултатите от експеримента, публикувани в списание Nature, противоречат на отдавна приетите принципи за мозъчна смърт, които твърдят, че жизнената клетъчна активност спира необратимо секунди или минути, след като кислородът и кръвният поток бъдат прекъснати.

Ограниченото обновяване циркулационната функция и клетъчния метаболизъм в мозъците на свине, които са събрани от животни в предприятие за пакетиране на месо, е постигнато четири часа след смъртта чрез вливане в мозъка със специален химичен разтвор, предназначен да запази тъканта.

"Незасегнат мозък на голям бозайник запазва досега недооценен капацитет за възстановяване на циркулацията и някои молекулярни и клетъчни дейности няколко часа след спиране на кръвообращението", коментира водещият изследовател Ненад Сестан в прессъобщение на Йейл, публикувано преди проучването.

В лабораторията на Сестан, професор по неврология, сравнителна медицина, генетика и психиатрия, изследователите разработват така наречената система BrainEx, използвана за изпомпване на изкуствени хранителни вещества в съдовата мрежа на мозъка на свинете.

Учените обаче подчертават, че третираните мозъци все още нямат никакви забележими признаци на организирана електрическа активност, свързани с възприятието, съзнанието или съзнанието.

"Клинично дефиниран, това не е жив мозък, но е клетъчно активен мозък", допълва съавторът на изследването Звонимир Врселя, научен сътрудник по неврология.

Консервантът BrainEx включва вещества за блокиране на нервните сигнали. Изследователите също са готови да спрат всяка електрическа активност, която може да се появи чрез анестетици и намаляване на температурата, обяснява Йейл.

Докато изследването не предлага непосредствени терапевтични ползи за хората, то създава нова изследователска платформа, която в крайна сметка може да помогне на лекарите да намерят начини за съживяване на мозъчната функция при пациенти с мозъчен инсулт или за тестване на нови лечения за възстановяване на мозъчните клетки, увредени от нараняване.

В същото време, изследването може да предизвика нови затруднения около определянето на самата смърт, широко дефинирани от определението като необратима загуба на цялата мозъчна функция. Размиването на тази линия има последици на свой ред за вземане на решение, когато лекарите са етично задължени да преминат от запазване на живота на пациента към запазването на техните органи.

Това променя ли смисъла на смъртта - В момента не, но някои етици коментират, че сега трябва да има дебат, тъй като хората, които са "в мозъчна смърт", са основен източник на органи за трансплантация.

Професор Доминик Уилкинсън, професор по медицинска етика и консултант-неонатолог в Оксфорд, каза: "След като някой е диагностициран с мозъчна смърт, понастоящем няма начин този човек да се възстанови. Човешката личност си е отишла завинаги. Ако в бъдеще е възможно да се възстанови функцията на мозъка след смъртта, да се върне ума и личността на някого, това, разбира се, ще има важни последици за нашите определения на смъртта. Но към момента това не е така".