"Обигран държавен актьор" е извършил хакерско нападение срещу компютърните мрежи на парламента на Австралия и също е ударил големи политически партии. Това съобщи премиерът на Австралия Скот Морисън, цитиран от ДПА.

На 8 февруари беше съобщено, че държавата разследва предполагаемо проникване в компютърните мрежи на законодателния орган, използвана от всички депутати и персонала.

Китайски милиардер нарече Австралия "гигантско бебе"

Китайски милиардер нарече Австралия "гигантско бебе"

Хуан Сянмо изгуби правата си за пребиваване

"Няма да навлизам в подробности за тези действия, но нашите експерти по киберсигурност вярват, че обигран държавен актьор е отговорен за тези злонамерени действия", обяви Морисън пред парламента.

Местни медии съобщават, позовавайки се на източници, че Китай може да стои зад проникването, но Морисън не конкретизира.

Хакерската атака е принудила депутатите и служителите в законодателния орган да сменят паролите си за достъп до компютърната мрежа като предпазна мярка. Министрите и управляваните от тях ведомства не са засегнати, защото използват различни мрежи.

Морисън разкри още, че по време на разследването е установено, че компютърните мрежи на либералните и национални партии, които участват в коалицията, както и на опозиционната Лейбъристка партия, също са засегнати.

Франция въоръжава Австралия с подводници за 50 млрд. долара

Франция въоръжава Австралия с подводници за 50 млрд. долара

Общо 12 подводници допълват австралийския флот

Премиерът отбеляза, че няма доказателства за намеса в изборния процес.

Австралия ще проведе федерални избори през май.

Пекин отхвърли твърденията и коментира, че са "преднамерена клевета", появила се "отникъде".