Китайски милиардер и политически донор нарече Австралия "гигантско бебе", след като изгуби правата си за пребиваване, информира Би Би Си.

Хуан Сянмо заяви пред таблоида Global Times, че "обективен факт" е, че Австралия има "вродените черти" на бебе.

Предприемачът живееше в Сидни от 2011 г. Той е дарил милиони на големи партии. Но австралийското правителство отхвърли документите му за гражданство и отмени разрешителното му за пребиваване.

Sydney Morning Herald първи съобщи, че австралийските власти са отказали виза на милиардера по-рано този месец, описвайки Сянмо като "бивш топ лобист на Пекин в Австралия". По непотвърдена информация той поддържа връзки с Китайската комунистическа партия. Агенцията за национална сигурност на Австралия е предупредила политици да не вземат пари от него.

"Историята на Австралия e определила вродените черти на гигантско бебе. Това е обективен факт и не означава, че Австралия трябва да се чувства по-ниско. За израстването на гигантско бебе е необходимо време и Австралия все още има дълъг път да извърви", обяви милиардерът.

Хуан Сянмо отбеляза, че се е преместил в страната заради "красивата й природа и обичаите". Той обвини някои австралийски медии в опит за оклеветяване.

През последните години Австралия алармира за засилено китайско влияние в региона.