Русия прехвърля оперативно-тактически ракетни комплекси 9К720 "Искандер-М" от Далечния изток към западната част на територията си, съобщава независимата разследваща група Conflict Intelligence Team (CIT). Вероятно това е свързано с продължаващото струпване на военни и бойна техника по границата с Украйна.

По-рано беше съобщено за масирано прехвърляне на друга руска бойна техника от изток на запад.

Русия прехвърля военна техника от изток на запад – хеликоптери, системи "Град" и "Ураган"

Русия прехвърля военна техника от изток на запад – хеликоптери, системи "Град" и "Ураган"

От Сибир и Далечния изток...

От CIT анализират заснето в Далечния изток видео, публикувано на 11 януари в Twitter, с първоизточник TikTok. Разследващите са разпознали на кадрите ракетни комплекси 9К720 "Искандер-М".

"Въпреки че характерните осемосни пускови установки 9П78-1 и транспортните зареждащи машини (ТЗМ) 9Т250-1 са покрити с брезент, те може да бъдат разпознати по очертанията. Трябва да отбележим, че през цялото време на наблюденията не сме виждали с напълно да е покривана с брезент някаква друга техника, освен тези две машини на комплекса "Искандер-М"." - се казва в публикация на разследващата група.

Посочва се още, че "същите, но по-малко старателно покрити машини" се виждат на друго видео, заснето в Свердловска област, публикувано в интернет на 13 януари. Според CIT, това вероятно също са комплекси "Искандер-М", но други модификации - 9Т248, 9С552, 9С920-1 или 9У91. На видеото са заснети и автовлакове, които "както изглежда, се използват за превозване на дългите (около 7 м) ракети на комплекса".

На още едно видео, публикувано на 11 януари, от CIT са идентифицирали друг влак, натоварен с контейнери, в които "по всичко личи, че се превозват "ракети за комплекса "Искандер".

"Според косвена информация от открити бази данни, тези състави са тръгнали от гарите Дивизионная в Улан-Уде и Биробиджан-2, недалеч от които са разположени съответно 103-а и 107-а ракетна бригада. Тези формирования, имащи на въоръжение "Искандери", влизат в състава на 36-а и 35-а общовойскови армии — по-рано забелязахме придвижване на формирования от тези армии в задна посока." - допълват от разследващата група.

В коментарите към един от видеоматериалите с военна техника се споменава за прехвърляне на 107-а ракетна бригада "в Украйна", отбелязва агенция "Укринформ".