Класифицирани документи, представени миналата седмица на президента Обама и новоизбрания президент Тръмп, включвали твърдения, че руски агенти посочвали, че имат компрометиращи лична и финансова информация за г-н Тръмп, съобщи Си Ен Ен. Медията се позовава на няколко американски представители.

Твърденията са били представени в резюме от две страници, които са били добавени към доклад за руска намеса в изборите от 2016. Твърденията дойдоха, отчасти от бележки, съставени от един бивш британски разузнавателен служител, за когото американското разузнаване смята, че може да се вярва.

ФБР разследва достоверността на тези твърдения, които се основават главно на информация от руски източници за Тръмп.

Брифингът на разузнаването от миналата седмица е бил изнесен от топ шефовете на американското разузнаване - директорът на Националното разузнаване Джеймс Клапър, директорът на ФБР Джеймс Къми, директорът на ЦРУ Джон Бренън, и директорът на Националната агенция за сигурност адмирал Майк Роджърс.

Една от причините да се предприеме тази стъпка е да се ясен сигнал на Тръмп, че подобни документи за него се разпространяват във висшите кръгове във Вашингтон. Освен това Русия има компрометираща информация за двете партии, но разпространила данните само за Хилари Клинтън и демократите.

Подозренията за руска намеса в американските избори циркулират от средата на миналата 2016 г. Последният брифинг показва, че Русия е била готова да извади и "кирливите ризи" на Тръмп.