28,4 милиона планирани операции могат да бъдат отменени или отложени заради пандемията от новия коронавирус, показва ново проучване, в което се предупреждава, че това води до риск от "потенциално опустошителни" последици за пациентите и здравните системи, информира АФП.

Изследването, публикувано тази седмица в British Journal of Surgery, включва очаквания брой елективни операции, които няма да бъдат извършени в 190 държави по време на период от 12 седмици заради пандемията от коронавирус.

Болниците в държавите, опитващи се да се справят с коронавируса, отложиха неспешните операции, за да не поставят пациентите под риск и заради пренасочените здравни работници и ресурси в борбата с вируса.

Изследователи от COVIDSurg Collaborative, мрежа от хирурзи и анестезиолози за споделяне на информация от 77 държави, са изчислили, че по 2,4 милиона операции са отменяни на седмица за периода или 28,4 милиона общо.

Те призовават правителствата спешно да разработят планове за възстановяване.

"Отмяната на елективни операции в такъв мащаб ще окаже съществено въздействие върху пациентите и ще доведе до потенциално опустошителни последици за здравните системи по света", предупреждават авторите на изследването. Според тях отлагането на операции при пациенти с рак или трансплантация на органи може да доведе до влошаване на здравето, качеството на живот и ненужна смърт.

В света около 82% от операциите при доброкачествени заболявания, 38% от операциите при пациенти с рак и около 1/4 елективни операции при бременни (цезарово сечение) ще бъдат отменени или отложени, според изследването.

В проучването са включени данни от специалисти от 359 болници в 71 държави, както и информация за средния брой операции, за да изчислят вероятните последици в 190 държави. Авторите изчисляват, че пикът на заразата ще продължи около 12 седмици, основавайки се на данните от китайската провинция Хубей.