Covid-19 е толкова смъртоносен, колкото и ебола за хората, приети в болница във Великобритания. Това показва голямо изследване с почти 17 000 пациенти, пише "Дейли телеграф", позовавайки се на Press Association.

Екипът, направил проучването, е установил, че почти половината от хоспитализираните с коронавирус в Англия, Шотландия и Уелс не са с придружаващи заболявания, докато при тези с наднормено тегло почти 40% е по-вероятно да починат в сравнение с тези, които са с нормално телосложение.

Най-малко нови жертви на коронавируса във Великобритания от 4 седмици

Най-малко нови жертви на коронавируса във Великобритания от 4 седмици

Общо 21 092 души са починали в страната от началото на епидемията

Изследването се базира на данни от 16 749 пациенти с коронавирус в 166 болници в периода между 6 февруари и 18 април.

Установено е, че пациентите обикновено са на възраст 72 г., въпреки че тези в интензивните отделения са на 61 г.

Повечето хора имат симптоми около четири дни преди да бъдат хоспитализирани и средно остават в болницата седем дни.

Смъртността от коронавирус във Великобритания падна до нивата от март

Смъртността от коронавирус във Великобритания падна до нивата от март

През последните 24 часа са починали 413 души в болници

Почти половината (47%) не са с придружаващи заболявания, докато 29% са със сърдечни проблеми, 19% с диабет, 19% с белодробни заболявания.

Симптомите включват кашлица (при 70% от пациентите), температура (69%), задух (65%), отделяне на храчки, болки в гърлото, течащ нос, болки в гърдите, мускулни болки, умора, повръщане, диария и други.

49% от пациентите са изписани по време на изследването, 33% са починали и 17% продължават да се лекуват. Само 20% от поставените на апаратна вентилация са изписани, а други 27% остават в болница. Малко над 50% от поставените на респиратор са починали.

Някои хора продължават да вярват, че Covid-19 не е по-тежък от грипа. Те грешат сериозно, предупреди Калъм Семпъл от Ливърпулския университет, който ръководи проучването. По думите му коронавирусът е толкова фатален, колкото и еболата при хоспитализираните пациенти.

Ще подбирам думите си много внимателно. Covid-19 е много сериозно заболяване, отбеляза професорът.