Световната здравна организация (СЗО) обяви, че е "особено обезпокоена" от ситуацията с коронавируса на Балканите и в Централна Европа, информира АФП.

От организацията предупредиха, че двата региона отчитат едни от най-високите нива на прием в болница и смъртни случаи от коронавируса в света.

СЗО препоръчва продължаване на ваксинацията с AstraZeneca

СЗО препоръчва продължаване на ваксинацията с AstraZeneca

Преимуществата на ваксината превишавали нейните рискове

"Ние сме особено обезпокоени от епидемиологичната ситуация на Балканите, както и в държавите от Централна Европа", каза Катерин Смолууд, отговаряща за извънредните ситуации в европейския клон на СЗО.

Междувременно директорът на Европейското регионално бюро на Световната здравна организация Ханс Клюге и Африканският съюз съобщиха, че ползите от ваксината на AstraZeneca срещу коронавируса са повече от рисковете, насърчавайки държавите да използват ваксината, след като няколко европейски държави временно спряха употребата й заради тежки странични реакции.

В неделя от фармацевтичната компания обявиха, че са направили преглед на данните от над 17 милиона ваксинирани във Великобритания и ЕС и са установили, че няма увеличен риск от възникване на тромбози.

СЗО отлага публикуването на доклада за произхода на COVID-19

СЗО отлага публикуването на доклада за произхода на COVID-19

Докладът просто не е готов

Говорител на СЗО заяви, че експертната комисия към организацията ще обяви позицията си за безопасността на ваксината в петък.

Днес се очаква Европейската агенция по лекарствата да излезе със становище за безопасността на ваксината.