Епидемията на Covid в Англия нараства - като голяма част от растежа се движи от по-млади възрастови групи, които все още не са имунизирани, показва проучване, съобщават БиБиСи и "Ройтерс".

Бързото разпространение на коронавирус варианта  Делта доведе до 50% увеличение на инфекциите в Англия от май, установи голямо проучване на разпространението, водено от Импириал колидж Лондон, след като премиерът Борис Джонсън отложи края на ограниченията.

Разпространението на ваксини за по-млади хора е от ключово значение за намаляване на по-нататъшното разпространение, казват изследователите.

Анализът също така предполага засилване на връзката между случаите и приемането в болници, което според учените се задвижва предимно от по-млади хора, които все още не са ваксинирани.

Проф. Пол Елиът, който ръководи проучването, каза: "Можем да се утешим доста от факта, че когато разгледаме подробностите, изглежда, че има много, много добра защита при по-възрастните, където почти всеки е двойно ваксиниран. Правителството ясно обяви, че иска да ваксинира всички пълнолетни в периода между 19 юли. Това ще ще доведе до много голяма разлика и ще увеличи общия размер на имунитета на населението."

Британия отлага края на COVID ограниченията

Британия отлага края на COVID ограниченията

Индийският вариант Делта представлява девет от десет случая

Правителството заяви, че данните подкрепят решението на Джонсън да не вдига ограниченията на COVID в Англия до 19 юли, позовавайки се на заплахата от варианта Делта, идентифицирана за първи път в Индия, и необходимостта да се ваксинират повече хора.

Последният кръг от проучването за разпространение REACT-1, проведено между 20 май и 7 юни, установи, че разпространението е 0,15%, в сравнение с 0,10% в последния набор от данни от края на април до началото на май.

азпространението се увеличава експоненциално ... и изглежда се удвоява на всеки 11 дни. Очевидно това са лоши новини", каза Стивън Райли, професор по динамика на инфекциозните болести.

Райли добави, че високите нива на ваксинация във Великобритания затрудняват прогнозирането колко дълго ще продължи този експоненциален растеж, като заяви, че бързото разпространение на дозите ваксини към по-младите възрастови групи трябва да го забави.

Въпреки че вариантът Делта значително намалява ефективността на една доза ваксина срещу лека инфекция, две дози все още осигуряват добра защита срещу тежко заболяване, показват ранни доказателства.

"Тези констатации подчертават яркия контекст, в който взехме трудното решение да отложим стъпка 4 от пътната карта извън блокирането", каза здравният министър Мат Ханкок, позовавайки се на премахването на последните останали ограничения в Англия. "Всички ние трябва да задържим нервите си малко по-дълго, докато разпространението на ваксината продължава."

Главоболие, възпалено гърло и хрема - симптоми на COVID вариант Делта

Главоболие, възпалено гърло и хрема - симптоми на COVID вариант Делта

Младите са с по-леки симптоми, но могат да заразят повече хора