Марсоходът Curiosity ще кацне на червената планета н понеделник, 6 август, съобщи Националната агенция за въздухоплаване и космически изследвания на САЩ (NASA).

Сайтът на агенцията съобщава, че Curiosity се намира „в добро здраве", а курсът му е стабилен и е в параметрите, позволяващи навлизане в траекторията за кацане.

Моментът на стъпването на космическия апарат върху марсианската повърхност ще постави началото на 2-годишна мисия, в рамките на която ще бъде изследван един от най-интригуващите райони на червената планета.

Curiosity ще кацне в кратера Гейл, който е с диаметър 154 километра.

Въпреки че апаратът е с размерите на обикновен автомобил, той представлява уникална космическа лаборатория, която ще изследва проби от почвата и скалите на Марс и ще изпраща към Земята данни, чието качество значително ще превъзхожда досегашните постижения в изследването на съседната ни планета. Новият марсоход ще събира информация, която ще даде повече яснота за еволюцията на планетата, за наличието на вода, както и за вероятността в миналото там да е имало плътна атмосфера и форми на живот.

За днес не са планирани дейности в реално време.