Роувърът Curiosity, започва нова мисия на Марс - изследване на зона с глинести минерали, предполагащи наличието на вода, съобщи американската космическа агенция NASA.

Космическият апарат е на червената планета вече повече от 2000 марсиански дни. Денонощието на Марс, наричано от учените сол, е с малко по-голяма продължителност от земното - 24 часа 39 минути и 35 секунди.

На изображението е заснета планината Монт Шарп, която Curiosity изкачва от 2014 г. насам. В центъра се вижда следващият голям обект за изследване - участъкът с глинести минерали, който изследователите по-рано са проучвали с наблюдения от орбита.

Наличието на формации от такива минерали означава присъствие на вода. Учените вече установиха, че по-долните слоеве на Монт Шарп са формирани в пределите на езера, които някога са се простирали по дъното на кратера Гейл.

„Кюриосити“ поема по марсианския хребет Vera Rubin

„Кюриосити“ поема по марсианския хребет Vera Rubin

Апаратът изпрати на Земята десетки снимки...

Новата територия, която Curiosity започва да изследва, ще позволи на научния екип на NASA да обогати знанията за "съдбата" на марсианската вода - колко дълго се е задържала в този район и доколко условията в древността на планетата са били подходящи за живот.

Екипът на Curiosity няма търпение да изследва новите проби от глиноносните скали, които роувърът ще анализира в бордовите си лаборатории. Той вече тества за предстоящата нова мисия сондите си, които ще използва за първи път от декември 2016 г.

Българският апарат "Люлин-МО" заработи от Марс

Българският апарат "Люлин-МО" заработи от Марс

"Люлин-МО" беше изстрелян в Космоса през 2016-а

Космическият апарат кацна на марсианската повърхност през август 2012 г. Досега той е изминал 18.7 километра в наблюдения, събиране на проби и изследвания. През 2013 г. откри доказателства, че някога на Марс е имало езеро от прясна вода, съдържащи всички химически съставки за съществуването на микроорганизми.

От започването на проучванията на Монт Шарп през 2014 г. Curiosity откри следи от действието на течаща вода и вятър. По вертикал са изследвани над 600 фута скали, носещи белези от древни езера и подпочвени води. Според учените, условията на Марс са се запазили такива в продължение на милиони години.

Opportunity посрещна 5000 изгрева на Марс, изненадите продължават

Opportunity посрещна 5000 изгрева на Марс, изненадите продължават

Новооткрити образувания, може би следи от вода…