Президентът на САЩ Барак Обама предупреди да не се отстъпва пред "суров" национализъм след "Брекзит" и резултатите от американските избори.

"Ще трябва да се пазим от надигането на суров вид национализъм или етническа принадлежност, или племенност (трайбализъм), който се изгражда около "нас" и "тях", каза Обама, цитиран от "Франс прес", по време на визита в Атина.

Светът има дълг към Гърция и гръцкия народ, обяви Обама в Атина

Светът има дълг към Гърция и гръцкия народ, обяви Обама в Атина

Гърция направи това по време на тежки икономически времена

"Знаем какво стана, когато европейците започнаха да се разделят (...) XX век беше кървава баня", поясни той и добави, че САЩ са болезнено наясно колко "опасно" е разделението на расово, религиозно и етническо ниво.

Според него не трябва да се правят паралели между изборите в САЩ, Тръмп и европейски лидери като Марин льо Пен, Фараж и други.

Запитан дали се чувства отговорен за изявленията на магната, той отговори отрицателно и изрази изненада от изборните резултати.

"Не се чувствам отговорен за това, което Доналд Тръмп казва или прави. Но се чувствам отговорен (...) за гладък преход", отговори той.

"Понякога хората искат да опитат нещо ново", поясни Обама и подчерта, че "историята не се движи в права линия".

Той призна, че е имало недоволство и гняв сред американците.

Моят дневен ред през 8-те години целеше справяне с икономическите страхове, които подхраниха феномен като Доналд Тръмп, продължи той.

Американският президент каза още, че един от уроците, които е научил от последните избори е необходимостта от справяне с неравенството и със страха на хората, че децата им няма да се справят.