Президентът на САЩ Барак Обама похвали Гърция за показаното "изключително състрадание" към стотици хиляди мигранти, цитиран от "Франс прес".

"Искам да благодаря на гръцкия народ за хуманитарния им отговор" и за тяхното "изключително състрадание", каза Обама по време на пресконференция с гръцкия премиер Алексис Ципрас в Атина.

Обама е в Гърция като част от последната му международна обиколка, при която той също ще посети Германия и Перу.

Над един милион мигранти преминаха през Гърция миналата година.

Обама говори и по други теми. Той потвърди ангажиментите на САЩ към НАТО преди Доналд Тръмп да встъпи в длъжност през януари.

Той похвали също Гърция, че е "една от петте държави в НАТО, които отделят 2% от БВП за отбрана - цел, която постоянно се опитваме да постигнем, но не всички до момента са го сторили".

"Гърция направи това по време на тежки икономически времена. Ако Гърция може да изпълни този ангажимент на НАТО, значи всички наши съюзници в НАТО трябва да могат да го направят", каза той.

Горди сме да броим Гърция като един от нашите най-близки съюзници и един от най-големите ни приятели, обяви Обама.

За икономиката на балканската страна американският лидер смята, че са необходими мерки за икономически растеж - реформи, съкращения с дневен ред за икономически ръст, но това би било трудно без механизъм за облекчаване на гръцкия дълг.

Обаче според него облекчаването на дълга е сложен политически въпрос, тъй като е важно да се признае, че и в северните европейски държави има избиратели.

Той обеща да призове кредиторите да помогнат на Гърция по пътя на възстановяване.

САЩ ще стоят "рамо до рамо" с Гърция, обеща Обама.

Всички искаме Гърция да просперира, в интерес е на всички, смята той и благодари на Атина за приятелството и сътрудничеството.

По думите му светът дължи огромен дълг на балканската страна и на народа й. Строгите икономии сами по себе си не могат да донесат просперитет, убеден е той.

Гърция заслужава облекчаване на дълга, вече е време, каза Ципрас от своя страна.

Той добави, че след 7 години народът на Гърция не може да приема още строги мерки за икономии.

Премиерът на балканската страна благодари на Обама за "моралната и политическа подкрепа" по време на икономическата криза.

По отношение на въпроса за Кипър Ципрас изтъкна, че Атина насърчава перспективите за намиране на решение и е готова да обсъди с Турция въпроса за гаранциите.

В Атина пристига Барак Обама

В Атина пристига Барак Обама

Следващата спирка от визитата на Обама в Европа е Германия

Гърция не е окупатор, решението е свързано с изтегляне на турските окупационни сили от острова, поясни той и добави, че кипърският проблем не е двустранен, не е гръцко-турски проблем, а проблем, свързан с незаконно окупиране на Северен Кипър.

Гръцкият премиер поясни, че с Обама са обсъдили международните предизвикателства, регионалната сигурност и имигрантската криза, както и укрепване на двустранното сътрудничество, енергийни проекти и инвестиции между САЩ И Гърция.

Ципрас подчерта, че президентът на САЩ се е борил за правата на хората, без значение от цвета, религията и сексуалната ориентация.

Атина се надява посещението на Обама в Гърция да притисне Германия за дълга

Атина се надява посещението на Обама в Гърция да притисне Германия за дълга

Посещението на американския президент Обама в страната ни

По-рано днес американският лидер се срещна с гръцкия си колега. Утре Обама ще изнесе реч пред гръцкия народ.

Барак Обама е четвъртият президент на САЩ, който е на държавна визита в Гърция след Дуайт Айзенхауер през 1959 година, Джордж Буш през 1991 година и Бил Клинтън през 1999 г.