Държавният глава на Иран призова за "година на единство" на събитие във връзка с 39 г. от Ислямската революция през 1979 г. на фона на проведените през миналия месец протести, съобщават АФП и ДПА.

Хасан Рохани подчерта, че консерваторите не трябва да блокират реформаторите на бъдещи избори и трябва да има по-голямо доверие към народа на Ислямската република.

"Умолявам 40-ата година от революцията, следващата година, да бъде година на единство. Призовавам консерваторите, реформаторите, умерените, всички партии и целият народ да се обединят и да останат заедно", призова той в реч пред хиляди ирански граждани в Техеран.

Рохани спечели президентските избори през 2013 г. и 2017 г. с подкрепата на реформаторите, но той среща сериозна съпротива от страна на консерваторите за усилията си да поднови отношенията със Запада и да наложи по-големи граждански свободи в Ислямската република.

"Трябва да се доверим на народа. Трябва да позволим на всички да участват на изборите", изтъкна Рохани.

"През последните 39 г. постигнахме напредък в много области, но в същото време имаме недостатъци. Може би във вземането на решения имаме забавяне. Може би не разговаряме прозрачно с народа си", изтъкна иранският лидер.

Милиони хора се очаква да присъстват на организираните от правителството демонстрации в Техеран и други градове.

Участници в демонстрациите в Техеран скандираха обичайните за такива събития лозунги срещу САЩ и Израел, а също така гориха флагове на западни държави и еврейската страна.

През февруари 1979 г. ислямистите, водени от аятолах Рухолах Хомейни, свалиха монархията.

Тазгодишните празненства са помрачени от наскоро проведените антиправителствени протести и демонстрации на жени, които открито се обявяват срещу носенето на ислямски одежди на обществени места.