Необходим е спешен напредък към политически преход в Сирия. Това заявил държавният секретар на САЩ Джон Кери в телефонен разговор с руския си колега Сергей Лавров, съобщават от Държавния департамент на САЩ.

Кери също е подчертал важността да продължи поддържането на примирието в арабската държава, се казва в съобщението.

Обсъжданията с Лавров идват след разговор между американския президент Барак Обама и руския му колега Владимир Путин и преди посещението на Кери в Москва следващата седмица, допълват от департамента.

В съобщение на руското външно министерство се отбелязва, че разговорът между двамата топ дипломати на Русия и САЩ е проведен по американска инициатива.

Лавров е казал пред Кери, че решението на Путин да изтегли основните войски от Сирия създава благоприятна среда за мирни преговори между Дамаск и сирийската опозиция в Женева. Той е подчертал също, че сирийците сами трябва да определят своето бъдещо правителство.  

Кери и Лавров са обсъдили и други международни проблеми, включително прекратяване на конфликта в Йемен и възстановяване на държавността, както и отделни аспекти от руско-американските отношения.

В съответствие с молба на държавния секретар на САЩ е постигната договореност следващата седмица Кери да посети Москва с цел продължаване преговорите по актуални въпроси от руско-американските отношения, заключават от Външно на Русия.