Президентът на Украйна Петро Порошенко заяви, че ответните мерки на Русия срещу Киев са очаквани, а да попаднеш в списъка може да се сравни с това като да получиш държавна награда.

"С малки изключения в този списък има много достойни хора, включително синът ми, включително половината ми администрация, голям брой народни представители, членове на украинското правителство", каза той на пресконференция с канцлера Ангела Меркел в украинската столица, цитиран от Интерфакс-Украйна и "Ройтерс". 

Русия наложи санкции на Украйна

Русия наложи санкции на Украйна

Икономически мерки срещу 322 украински граждани и 68 компании

Искам да кажа, че в Украйна да бъдеш в списъка е като да получиш държавна награда. Най-малко така се възприема, поясни той.

Тези, които не са в списъка, са много обидени, добави държавният глава.

Според Порошенко Москва трябва да изтегли войниците и оръжията от украинска територия вместо да дрънка оръжие.

Меркел заяви, че Германия е за удължаване на санкциите срещу Русия, докато не бъдат изпълнени договореностите от Минск.

Русия въведе санкции срещу 390 украински физически и юридически лица.

Сред засегнатите са синът на държавния глава Алексей Порошенко; вътрешният министър Арсен Аваков; шефът на "Нафтогаз Украйна" Андрей Коболев; началникът на генщаба Виктор Муженко; генералният прокурор на Украйна Юрий Луценко; министърът на отбраната Степан Полторак; председателят на парламента Андрей Парубий; бившият премиер на Украйна Арсений Яценюк, националистите Дмитрий Ярош и Олег Тягнибок и лидерът на "Баткивщина" Юлия Тимошенко.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков коментира, че по правило президентите не се включват в списъците със санкции и поради тази причина не е включен Порошенко.