Контролираната от ДАЕШ (“Ислямска държава”) територия в Ирак и Сирия се е свила съответно с 40% и 20% през 2015 г., след като международните сили са успели да изтласкат терористите от няколко града.

Това заяви говорител на водената от САЩ международната коалиция, цитиран от Ройтерс.

Вярваме, че в Ирак са около 40%...и Сирия, трудно е да се каже точно, ние смятаме, че са около 20%, изтъкна полковник Стив Уорън на брифинг в Багдад.

Общо в Ирак и Сирия те са изгубили 30% от територията, която контролираха по-рано, добави той.

През 2014 година терористичната организация окупира 1/3 от територията на Ирак, включително най-големия град в Северен Ирак, Мосул, достигайки до столицата Багдад. Но контраофанзивите на иракските и кюрдски сили, подпомагани от водената от САЩ коалиция и от шиитски милиции, успяха да изтласкат екстремистите от няколко ключови града, включително Тикрит, северно от Багдад, и Рамади в западната част на страната.

В Сирия ДАЕШ среща сериозен отпор от страна на правителствените сили на сирийския президент Башар Асад и бунтовнически групи от сирийската опозиция.

Групировката също понася големи загуби от въздушните удари, извършвани от водената от САЩ коалиция и Русия, която подкрепя сирийското правителство.