Членове на ДАЕШ (Ислямска държава) нахлуха в няколко села в покрайнините на оспорваната иракска провинция Киркук, отвличайки най-малко 19 души, съобщи местен източник за "Кюрдистан 24".

Това е последната от поредица акции на джихадистите в южните и югозападните села на богатата на петрол провинция, области, където служители и жители предупреждават, че действията на бойците се акривизират.

В понеделник вечер бойците от ДАЕШ влизат в селата на Ал-Мубадад и Зуба-джадида в покрайнините на град Рашад и отвличат около 16 души.

Сред отвлечените е новият ръководител на село Зуба-джадида. ДАЕШ често се насочват към местни лидери, известни като мухтари, обвинявайки ги в сътрудничество със силите за сигурност и други иракски власти.

След отвличането джихадистката група поема отговорност в онлайн изявление, за атаките в района.

Помпео уверява Ирак, че ще се борят с ДАЕШ и след изтегляне на войските

Помпео уверява Ирак, че ще се борят с ДАЕШ и след изтегляне на войските

Вашингтон може удължи до 90 дни освобождаването на Ирак от санкции срещу Иран

Местни жители коментират, че миналата седмица също има подобни атаки в района, но полицейски власти съобщават, че не са били уведомени.

Отвличанията съвпадат с коледната нощ за "да привличат внимание", така бойците "искат да докажат съществуването си по всякакъв начин", съобщават представители на силите за сигурност.

Такива атаки напомнят за тактиката, използвана от джихадистката група през годините, преди да обявят самопровъзгласения си халифат в Северен Ирак през 2014 г.

Миналата година Ирак обяви победа над ДАЕШ, но бойци продължава да извършва нападения, отвличания и засади в различни провинции на север, в оспорваните територии.

ДАЕШ предприеха огромно нападение срещу сирийските кюрди

ДАЕШ предприеха огромно нападение срещу сирийските кюрди

Тежки сблъсъци