Терористичната групировка ДАЕШ ("Ислямска дърнжава") е предприела нападение срещу позиции на Сирийските демократични сили (СДС) в района на Хаджин в източната част на Сирия. Това обяви Мустафа Бали, който е говорител на СДС, съобщава "Ройтерс".

"ДАЕШ предприема огромно нападение, тежки сблъсъци стават там", написа той в "Туитър", допълвайки: "Само 35% от Хаджин е освободен от нашите сили."

Фаталното соло на Тръмп в Сирия

Фаталното соло на Тръмп в Сирия

45-ият президент на Съединените щати предлага на предполагаемите си врагове неочакван подарък за Коледа

Висшият представител на сирийските кюрди Илхам Ахмед уточни, че водените от сирийските кюрди сили в Северна Сирия може да не могат да продължат да държат пленниците от ДАЕШ, ако ситуацията в района излезе извън контрол.

Говорейки заедно с Илхам Ахмед по време на пресконференция в Париж, Риад Дарар, съпредседател на Сирийския демократичен съвет, заяви, че се надява, че Франция ще играе по-активна роля в Сирия, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп реши да изтегли американските сили от страната.

Тръмп решил за изтеглянето от Сирия по време на телефонен разговор с Ердоган

Тръмп решил за изтеглянето от Сирия по време на телефонен разговор с Ердоган

След като Ердоган заплаши с операция срещу кюрдите в Сирия

"Под заплахата на Турция и с възможността ДАЕШ да се възроди отново, се опасявам, че ситуацията ще излезе извън контрол и вече няма да можем да ги задържаме" коментира Ахмед, запитана дали СДС обмисля освобождаването на стотици пленници от ДАЕШ.

Двамата по-рано са се срещнали със съветници на френския президент Еманюел Макрон, за да обсъдят решението на Тръмп, което изненада съюзниците на САЩ. Френските власти са отказали да коментират въпроса.

Франция противоречи на САЩ: ДАЕШ не е изтрита от картата в Сирия

Франция противоречи на САЩ: ДАЕШ не е изтрита от картата в Сирия

Въпреки че ДАЕШ била по-слаба отвсякога

Франция има около 200 служители от специалните части, действащи в кюрдските райони в Сирия, както и тежка артилерия като част от усилията за ликвидиране на ДАЕШ в оставащите джобове, които все още контролира. Тя също така извършва и въздушни удари.

"Не споделяме анализите, че ДАЕШ е напълно победена и че вече не контролира никакви територии", коментира междувременно френският военен министър Флоранс Парли, противоречейки на оценката на Тръмп.

Тръмп нареди пълно изтегляне на САЩ от Сирия

Тръмп нареди пълно изтегляне на САЩ от Сирия

Това "хвърля американската стратегия в Близкия изток в бъркотия"