Избирателите се изправиха пред дълги опашки и проблеми с машините за гласуване по време на хаотичен вот в американския щат Джорджия, което доведе до разследване, съобщава "Ройтерс".

Джорджия е поредният щат, който срещна проблеми при гласуването на първичните избори на фона на здравната криза с коронавируса.

Републиканците и демократите в САЩ взаимно се обвиняват за затрудненията. Държавният секретар на щата от Републиканската партия Брад Рафенспергер заяви, че ще разследват проблеми в два избирателни района, където доминират демократите, за да ги разрешат преди президентските избори през ноември.

Проблемите в Джорджия, която отложи изборите през март, вероятно ще увеличат притесненията около това дали щатите са добре подготвени да организират президентските избори между Доналд Тръмп и Джо Байдън на 3 ноември, ако коронавирусът продължава да се разпространява из страната.

Снимка 482902

Източник: ЕПА

Много гласоподаватели се оплакаха, че са чакали с часове и че машините за гласуване не работят. Рафенсбергер каза още, че проблемите са най-сериозни в два окръга на Атланта, въпреки че Демократическата партия в щата съобщи, че е получила сигнали за проблеми "на всеки ъгъл в щата".

На първичните избори за първи път щатът използва нова техника за гласуване, която е в допълнение към традиционното гласуване с бюлетина. Местни представители съобщиха, че има сигнали, че на някои места са срещнали проблеми с пускането на машините, не са получили необходимата техника да започнат навреме или не са обучили работниците за работа с машините.

"Чаках три часа", оплака се 26-годишна американка, която чакаше на опашка със стотици избиратели.

Отделно на много места избирателните секции са намалени заради недостиг на работници в резултат на коронавируса.

Снимка 482901

Източник: ЕПА

Около 1 милион жители на щата гласуваха по пощата. От пресцентъра на Рафенсбергер обявиха, че други 325 000 души са гласували в ранните часове на вота.

Рафенсбергер, който изпрати форми на 6,9 милиона гласоподаватели на щата за дистанционно гласуване, нарече ситуацията в някои окръзи "недопустима" и стартира разследване.

Демократите заявиха, че отговорността е на Държавния секретар на щата.

Подобни оплаквания при гласуването имаше по време на първичните избори в Уисконсин през април и миналата седмица в Пенсилвания, Индиана и в столицата Вашингтон.

Джорджия е един от пет щата, които избираха кандидати за Белия дом и Конгрес във вторник. Първични избори се проведоха също в Невада, Южна Каролина, Северна Дакота и Западна Вирджиния.