Дания измести Швейцария като най-щастливото място на света. Това става ясно от доклад, цитиран от „Ройтерс”.

Докладът е подготвен от Мрежата за решения за устойчиво развитие и Института за Земята към Колумбийския университет. В него се посочва, че Сирия, Афганистан и осем субсахарски държави са 10-те най-нещастни места за живеене на планетата.

В топ 10 тази година са Дания, Швейцария, Исландия, Норвегия, Финландия, Канада, Холандия, Нова Зеландия, Австралия и Швеция. Дания миналата година беше на трето място, след Швейцария и Исландия.

На дъното на класацията са Мадагаскар, Танзания, Либерия, Гвинея, Руанда, Бенин, Афганистан, Того, Сирия и Бурунди.

България се е изкачила малко нагоре в класацията и е на 129-то място. Миналата година е била на 134-то.

САЩ са на 13 място, Великобритания на - 23, Франция на - 32, а Италия – на 50-то.

„Това е много силно послание за моята държава – САЩ, която е много богата, в последните 50 години стана още по-богата, но не и по-щастлива”, заяви проф. Джефри Сакс. Той ръководи мрежата и е специален съветник на генералния секретар на ООН Бан Ки-Мун.

Разликите между държавите, където хората са щастливи и онези, където не са, могат да се измерят научно. „Ние може да разберем защо и да направим нещо за това”, заяви Сакс, който е един от авторите на доклада.

„Посланието за САЩ е много ясно. За едно общество, което просто преследва парите, ние преследваме грешните неща”, поясни ученият. Той отбеляза, че социалната среда се влошава, социалното доверие се влошава, вярата в правителството се влошава.

Първият доклад е издаден през 2012 г. в подкрепа на среща на ООН за щастието и благополучието. Пет държави – Бутан, Еквадор, Шотландия, Обединените арабски емирства (ОАЕ) и Венецуела – сега са назначили министри на щастието, натоварени с популяризирането му като цел на обществената политика.

Тазгодишното изследване показва, че три държави – Ирландия, Исландия и Япония, са способни да запазят нивата на щастие, въпреки външните трусове като икономическата криза от 2007 г. и земетресението от 2011 година. Причината за това е обществената подкрепа и солидарност.

Проф. Джефри Сакс посочва Коста Рика, която стана 14-та и изпреварва много по-богати държави, като пример за здраво, щастливо общество, въпреки че не е икономическа сила.

Докладът обхваща 156 държави и е представен в Рим в навечерието на Световния ден на щастието – 20 март. При изготвянето му са взети предвид критерии като реален брутен вътрешен продукт на глава от населението, продължителност на живота в добро здраве, равнище на корупция и социални свободи.