Екип от трима лекари и шест медицински сестри от Дания пристигнаха в Румъния в сряда вечерта, ще помагат на румънски лекари при случаи на тежко болни пациенти от COVID-19, съобщават румънските медии.

"По искане на Румъния за медицинска помощ по Европейския механизъм за гражданска защита, екип от трима лекари и шест медицински сестри от Дания ще осъществи през следващите дни доброволна хуманитарна мисия в подкрепа на румънските здравни работници в кризата в здравеопазването", коментира румънският отдел за извънредни ситуации (DSU) в изявление за пресата.

Работейки заедно с датския медицински екип, ще има служители от Датската агенция за управление на извънредни ситуации.

DSU допълва, че помощта, предоставена от специализирания персонал от Дания, е предназначена предимно за тежко и критично болни пациенти с COVID-19, които са интубирани или механично вентилирани в интензивно отделение или се нуждаят от кислород, приети в Националния институт по инфекциозни заболявания "Доктор Матей Балс" в Букурещ.

"Европейската солидарност, материализирана в реални действия за подкрепа на всички страни, засегнати от различни извънредни ситуации, бе и продължава да бъде предварителната стъпка към това, което наричаме в управлението на извънредни ситуации връщане към нормалното състояние. Съвместните усилия на целия екип, както на датския, така и на румънския екип, са значителни, като основната мисия е да се спасят възможно най-много животи. Искаме да благодарим на Европейската комисия, Координационния център за спешно реагиране (ERCC) на Европейската комисия и Дания за тяхната подкрепа в борбата с последиците от вируса SARS-CoV-2", се казва в съобщението на DSU.

България и Румъния остават без легла за пациенти с Covid

България и Румъния остават без легла за пациенти с Covid

Болниците и моргите в Румъния са пред колапс, слабата ваксинация в двете страни е заради конспиративни теории