Дания е "много малко вероятно" да бъде ударена от втора вълна на заразяване с коронавирус, обяви главният епидемиолог на страната, цитиран от "Дейли телеграф".

Правителството разкри планове за увеличаване на тестването и система за проследяване на заразени с коронавирус.

Повече бежанци напускат Дания, по-малко са пристигащите

Повече бежанци напускат Дания, по-малко са пристигащите

Това отчитат от Министерството на интеграцията

Скандинавската страна, която има 533 починали от коронавирус, е първата в Европа, която разхлаби ограничителните мерки преди почти един месец. Базовото репродуктивно число (R0) и броят на починалите продължават да падат.

"До момента нито една страна не е видяла втора вълна. Някои държави отчитат качване и намаляване на случаите", обяви главният епидемиолог Каре Молбак.

"Но с информацията, която имаме днес, ние смятаме, че е много малко вероятно да видим втора вълна", отбеляза Молбак.

Дания започна втората фаза на разхлабване на ограниченията, която включва отваряне на ресторантите и търговските центрове.

Базовото репродуктивно число, което показва средно един човек колко души заразява с коронавирус, е паднало до 0,7 през първата седмица на май от 0,9.

С цел предотвратяване на втора вълна на заразяване правителството обяви, че ще увеличи тестването до 20 000 на ден.

По последни данни на Световната здравна организация по света има над 4 милиона потвърдени случая, а починалите са повече от 281 000. Регистрирани са случаи в повече от 200 държави и територии. Данните на Университет "Джонс Хопкинс" показват над 4,1 млн. случая и повече от 286 000 починали в 187 държави, възстановили са се повече от 1,46 млн. души.

Можете да следите случаите на коронавирус в България на сайта на Военномедицинска академия, на сайта на Министерството на здравеопазването и за света на инфографиките на Световната здравна организация и на Университет "Джонс Хопкинс".