За първи път от десетилетие броят на бежанците, които напускат Дания, е по-голям от броя на новопристигналите, съобщи Министерството за интеграция на страната, предаде "Спутник".

Миналата година в Дания са пристигнали 1520 кандидати за убежище. В същото време 2250 имигранти с бежански произход емигрират или се репатрират обратно в родните си страни, оставяйки страната с отрицателна нетна стойност 730. За разлика от тях, през 2015 г. нетната имиграция в Дания възлиза на 16 000.

Министърът на интеграцията Матиас Тесфайе приветства това развитие и нарече тези числа "прекрасни". Според него, правителствената политика е престоят на бежанците в Дания да е само временен. Когато е възможно, естествено е те да се върнат в родните си страни.

"Преди всичко съм доволен, защото това показва, че можем да задържим притока, като провеждаме разумна политика в Дания. Но също така, защото има бежанци, които биха искали да получат торба с пари и да пътуват до вкъщи и да възстановят собствената си държава", заяви министърът пред датското радио.

"Щастлив съм, че можем да осигурим защита на хората, когато има нужда от това. Но също така съм щастлив всеки път, когато един бежанец може да се върне у дома", подчерта Тесфай.

Дания с нов закон за имиграцията - депортиране вместо интеграция

Дания с нов закон за имиграцията - депортиране вместо интеграция

Датския съвет за бежанците възразява, искат безопасен и достоен престой, за да градят основи за светло бъдеще

Сирия, Сомалия, Ирак и Босна и Херцеговина са начело в списъка на страните, в които търсещите убежище се репатрират. За разлика от тях, от Еритрея, Иран и Афганистан пристигат повече, отколкото да напускат Дания.

Част от кредита е за новия акт за репатриране, който влезе в сила в Дания миналата година. Целта на закона е да направи възможно имигрантите да напуснат страната доброволно. Освен да покрива пътните разходи, датската държава плаща 140 000 DKK (20 300 долара) на възрастен и 42 000 DKK (6 100 долара) на дете за всеки имигрант от убежище, който се завърне в родината си. За да стане по-привлекателно връщането, Дания също предлага помощ в училище и медицината.

"Много сирийци са се прибрали доброволно вкъщи и много от тях с торба пари в ръка от датската държава. Да се ​​надяваме, че това може да им помогне да се установят в родината си и да я възстановят след гражданската война ", казва Тесфайе.

Министърът обеща за по-нататъшно укрепване на сферата на репатриране.

"Това е една от причините, поради които реших да създам специален имиграционен орган, чиято задача е само да помага на чужденци без законно пребиваване в Дания да се приберат", каза Тесфайе.

През последните години Дания постепенно затяга имиграционната си политика, процес, започнат от синия блок отдясно на центъра и продължаващ при сегашното правителство на социалдемократите.

Самият Тесфайе е с имигрантски произход, тъй като баща му дошъл в Дания от Етиопия; той е министър на кабинета от юни миналата година. Преди да се присъедини към социалдемократите през 2015 г., той представляваше вече несъществуващата марксистко-ленинска комунистическа партия, червено-зеления алианс и социалистическата народна партия.