Ръководителят на Световната здравна организация в Европа Ханс Клуге заяви в четвъртък, че Дания проучва възможностите за споделяне на ваксините на AstraZeneca с по-бедните държави, след като спря използването на ваксината заради опасения за редки кръвни съсиреци, съобщава "Ройтерс".

Един от създателите на ваксината AstraZeneca-Oxford критикува Дания за спирането на употребата и каза, че това може да доведе до загуба на много други животи. Професор сър Джон Бел, професор по медицина в Университета в Оксфорд, каза, че смесеният подход към ваксините срещу коронавирус може да предложи по-добра защита, отколкото използването на една, съобщава "Телеграф".

Потенциалните рискове от развитие на кръвни съсиреци от ваксинация срещу коронавирус са "доста незначителни" в сравнение с тези, породени от Covid-19, коментира Бел пред Sky News, съсирванията на кръвта, свързани с ваксините, са "изключително редки".

"Най-добрият начин за проблем със съсирването, е да се заразите с Covid. И ако не получите ваксина, ще се заразите с Covid и ако се заразите с Covid, ще имате много, много по-висок риск от сериозен проблем със съсирването."

"И така, проблемите със съсирването и ваксината са доста незначителни в сравнение с реалните рискове от проблеми със съсирването с Covid. Ще загинат много хора, много повече хора, отколкото ако използват ваксината AstraZeneca", обясни той.

Възрастните показват сходен отговор на антителата след първа доза на Astra и Pfizer

Възрастните показват сходен отговор на антителата след първа доза на Astra и Pfizer

Т-клетките показва по-силен отговор при тези, които са получили от ваксината на AstraZeneca

Междувременно изследователи от Оксфордския университет в четвъртък съобщиха, че рискът от съсирване на кръвта след инфекция с Covid-19 е около 100 пъти по-голям от нормалния, в пъти по-висок от ваксинация.

Авторите на изследването, водени от проф. Пол Харисън и д-р Максим Такет от Университета в Оксфорд и Центъра за биомедицински изследвания в Оксфордския здравен институт, преброяват случаите на съсирване или церебрална венозна тромбоза през двете седмици след диагностицирането на Covid- 19 или след първата доза ваксина.

Установено е, че рядкото съсирване е по-често след коронавирусна инфекция, като 30% от тези случаи се случват под 30 години. В сравнение с използваните ваксини Covid-19, този риск е между осем и 10 пъти по-висок и около 100 пъти по-висок в сравнение с изходното ниво.

"Рискът от съсирване с Covid-19 е по-висок от този при ваксините, дори за тези под 30 години; нещо, което трябва да се вземе предвид при разглеждане на баланса между рисковете и ползите от ваксинацията", коментира проф. Харисън.

Д-р Такет каза, че е важно да се отбележи, че данните трябва да се тълкуват предпазливо. "Сигналите обаче, че Covid-19 е свързан с церебрални тормбози, както и тромбозата на порталната вена - нарушение на съсирването на черния дроб - са ясни и трябва да ги вземем под внимание".

Дания окончателно се отказа от ваксината на AstraZeneca
Обновена

Дания окончателно се отказа от ваксината на AstraZeneca

Решението ще забави имунизационната кампания в Дания