Дания предложи забрана на цялостно закриване на главата и лицето на обществени места, включително бурки и ски маски, съобщава ДПА.

Проектозаконът е наричан "забрана на бурката".

Несъвместимо е с ценностите на датското общество, каза правосъдният министър Сьорен Папе Поулсен и добави, че е неуважително към обществото да се покрива лицето на обществени места.

Забраната обхваща никаб, качулки, маски и фалшиви бради, но не засяга маска за защита на дихателните пътища. Други изключения са шалове, костюми и маски, които са носени на карнавали.

В съобщение на правосъдното министерство се казва, че полицията и съдът ще установят дали някое облекло нарушава забраната.

Швейцария против национална забрана на бурките

Швейцария против национална забрана на бурките

Въпросът трябва да бъде решен регионално

При първо нарушение наказанието е глоба от 1000 крони (165 долара). При повторно нарушение се налага по-голяма глоба. При четвърто нарушение глобата може да достигне 10 000 крони, допълва ведомството.

Различни агенции и институции ще бъдат помолени да отговорят на предложението, за да изяснят дали има нужда от допълнителни насоки преди да бъде внесен законопроектът в парламента.

Австрия, Белгия и Франция въведоха рестрикции за носене на бурка на обществени места. В Швейцария започна подписка, която да инициира провеждането на референдум по темата. 

Според доклад от 2010 г. около 200 жени в 5,7-милионното население на Дания са напълно забулени.