Сметките за вода и природен газ на около 55 000 семейства в Турция са били платени от дарители само за два дни до днес следобед, предаде БНР. Общата им сума е над 7 милиона турски лири - около 1.8 милиона лева. Всяка минута анонимни благодетели заплащат по около 60 сметки, сочат данните.

Кметът на Истанбул Екрем Имамоглу даде начало на инициативата на 4 май, а вчера заработи електронният сайт "Висяща сметка".

На него одобрените от общината като нуждаещи се семейства публикуват сметки, които не могат да заплатят, и дарители избират с каква стойност да помогнат. Поради кибер атака от чужбина достъпът до сайта извън Турция е бил блокиран временно днес, съобщи говорителят на общината Мурат Онгун.

Когато обявяваше началото на кампанията, Екрем Имамоглу посочи, че общината е отложила за 3 месеца плащането на сметките за вода, но след това те ще трябва да бъдат платени заедно с натрупалите се междувременно нови задължения, което ще затрудни хората. Поради законови ограничения обаче сметките за природен газ не може да бъдат отлагани, посочи още Екрем Имамоглу.

Вчера по искане на пазарния регулатор беше започнато разследване срещу истанбулската газова компания (ИГДАШ). Причината са оплаквания на потребители за твърде високи сметки заради неотчетени навреме периоди. От компанията се защитиха, че епидемията от коронавируса е затруднила отчитането на сметките поради риска за здравето както на работниците, така и на абонатите, чиито брой е твърде висок - около 6.5 милиона. Директорът на компанията уточни, че и клиентите, и пазарният регулатор са били предупредени предварително.

По-рано кметът на Истанбул посочи, че до края на Рамазана ще продължи раздаването на пакети с храна на общо 530 000 семейства в нужда.

Те се доставят от екипи и автомобили на общината и от съгласилите се квартални отговорници (мухтари). На над 280 000 души е била осигурена финансова помощ чрез техните електронни карти за градски транспорт. Продължава и годишната помощ в размер на 3200 турски лири (около 800 лв.) за 30 000 ученици и студенти.

В Турция готвят строги мерки за края на месец май

В Турция готвят строги мерки за края на месец май

Ограниченията ще са в сила за Рамазан Байрама

В Анкара общината откри първия си магазин, в който се предлагат стоки, произведени от женски кооперативи и сдружения. Целта е да се подпомогнат местните производители. Магазинът набра популярност, включително и защото цените на стоките в него са с до една трета по-ниски от еквивалентите им в други супермаркети.

Общините се грижат и за бездомните животни, за които също се раздава храна. Така се предотвратява и рискът кучетата да изгладнеят и да започнат да нападат хора. Котките пък са едни от най-обичаните животни в града на Босфора, тъй като са естествен враг на гризачите.

По-рано турският президент Реджеп Ердоган обвини опозиционните кметове на няколко от най-големите градове в страната, че се опитват да създадат "държава в държавата" с кампании за набиране на средства, паралелни на тази на президента. В започнатата от Ердоган дарителска инициатива за борба с последиците от коронавируса до момента бяха събрани над 1,9 милиарда турски лири (около 500 млн. лв.).

Кампанията беше обявена от турския лидер на 30 март, когато той анонсира, че дарява 7 свои заплати, а министри и депутати от управляващата Партия на справедливостта и развитието дариха над 5.2 милиона турски лири. Така бе поставено началото на инициативата, в която с големи суми се включиха и бизнесмени, фирми и обществени фигури, но и много малки дарители.