Вътрешните министри на държавите от Г-7 се договориха да работят за по-безопасен свят, информира АП.

Министрите приеха заключителното комюнике в края на двудневната среща в Париж. Държавите от Г-7 се съгласиха да увеличат инструментите за борба с трафика на мигранти и на хора. Те подчертаха необходимостта да се улесни достъпът на бежанци до убежище и да се връщат мигрантите в родните страни, на които им е отказан достъп да останат.

Те също обсъдиха какво да правят със заловените екстремисти от ДАЕШ ("Ислямска държава") в Сирия и Ирак. Те не успяха да изгладят различията. САЩ настояват да бъдат върнати по родните държави, докато Франция и други страни отказват. Те искат екстремистите да бъдат съдени на местата, където са извършили престъпленията. Германия повдигна идеята за създаване на специален международен наказателен съд.

В Г-7 не могат да се разберат за съдбата на екстремистите в Сирия и Ирак

В Г-7 не могат да се разберат за съдбата на екстремистите в Сирия и Ирак

Франция и други държави са на мнение, че екстремистите трябва да бъдат съдени в Ирак

Всички държави от Г-7 подчертаха риска от разпръсване на екстремистите и се ангажираха всички терористи да бъдат подведени под отговорност за действията си.

Френският вътрешен министър Кристоф Кастанер, домакин на срещата, обяви разговорите за успешни.

"Въпреки че някои от нас имаха различни виждания...ние успяхме да договорим конкретни насоки по ключови въпроси в сферата на сигурността", поясни той.

Вчера министрите разговаряха с представители на Facebook, Twitter, Google и Microsoft и поискаха от технологичните гиганти да приемат протокол за по-добра борба с тероризма и премахване на екстремистко съдържание при спешни случаи.

Междувременно външните министри на страните от Г-7 започнаха двудневна среща в курорт в Северозападна Франция. Те ще обсъдят киберсигурността, трафика на наркотици, оръжия и мигранти, както и борбата с половото неравенство. Държавният секретар на САЩ Майк Помпео няма да присъства. Вашингтон ще изпрати представители с по-нисък ранг.

В Г-7 влизат Франция, Канада, Япония, Германия, Италия и Великобритания.

Двете политически събития подготвят срещата на върха на Г-7, която ще се проведе в Биариц през август.