Държавната дума на Русия одобри Михаил Мишустин за премиер на страната, съобщават руски медии.

Вчера руският лидер Владимир Путин предложи шефа на Федералната данъчна служба за министър-председател.

За кандидатурата на Мишустин гласуваха 383 депутати. Нито един законодател не гласува против, а 41 се въздържаха.

Мишустин обяви, че в новото правителство ще има промени.

Малко по-късно Путин се подписа под указ за назначаването на Мишустин за премиер на страната, се казва в съобщение на сайта на Кремъл. Документът влиза в сила от подписването му.

Руският президент също се подписа под указ за назначаването на бившия премиер Дмитрий Медведев на поста заместник-председател на Съвета за сигурност на Русия.

„Единна Русия” одобри Мишустин за премиер

„Единна Русия” одобри Мишустин за премиер

Подалият оставка премиер на Русия Дмитрий Медведев ще остане председател на партия "Единна Русия"

В сряда правителството на Русия изненадващо подаде оставка. Това обяви премиерът Дмитрий Медведев след обръщението на президента Владимир Путин пред Федералното събрание.

Снимка 461875

Източник: ЕПА

В обръщението си до Федералното събрание Путин предложи да се възложи на Държавната дума не само да координира, но и да одобрява кандидатурата на министър-председателя, което сериозно ще промени политическата система, но в същото време щяло да направи взаимодействието между представителната и изпълнителната власт по-ефективно.

Новият премиер на Русия се оказа в черен списък в Украйна

Новият премиер на Русия се оказа в черен списък в Украйна

Умишлено нарушил границите на Украйна и "проникнал" в Крим

Михаил Владимирович Мишустин е роден на 3 март 1966 г. в Москва. Заема държавен пост за първи път през 1998 г. като помощник на ръководителя на Държавната данъчна служба. Става заместник-министър на Русия по данъчните въпроси. От 2010 г. е шеф на Федералната данъчна служба.

Бившият премиер Дмитрий Медведев стана за втори път министър-председател през 2018 г. В Държавната дума тогава той беше подкрепен от 374 депутати, 56 гласуваха против, а трима се въздържаха. През 2008 г. Владимир Путин беше одобрен за премиер от 392 депутати при необходими 226 гласа, 56 гласуваха против, припомня РИА "Новости".