Катарски разследващи съобщиха, че кибератака, която доведе до публикуването на експлозивни фалшиви новини през миналия месец, които допринесоха и за възникналата криза с арабските държави, е била подготвена през април, информира АФП.

"Нула" доказателства, че сме предизвикали кризата около Катар, отвърна Кремъл на САЩ

"Нула" доказателства, че сме предизвикали кризата около Катар, отвърна Кремъл на САЩ

Писна ни да реагираме на непотвърдени баналности

В доклад с предварителни резултати от разследването не се споменава кой е отговорен за атаката, но Великобритания и САЩ помагат на разследващите.

Една от причините Саудитска Арабия и други страни в Персийския залив да прекъснат отношения с Катар е свързана с коментари, които се причисляват на емир Тамим бин Хамад ал Тани, свързани с Израел, Иран и палестинската групировка "Хамас".

Разследващият екип потвърди, че хакерската атака е извършена с използването на иновативни технологични методи, възползвайки се от електронен пропуск на сайта на Qatar News Agency, се пояснява в доклада.

Руски хакери са ударили и Катар

Руски хакери са ударили и Катар

ФБР наскоро изпрати екип

Екипът потвърди, че хакнатият файл е бил инсталиран през април, който впоследствие е бил използван за публикуването на фалшивата новина на 25 май 2017 г. в 12,13 часа.

СиЕнЕн информира във вторник, че американски представители вярват, че руски хакери стоят зад фалшивата новина. Москва отрече твърденията.

Катар се закани да предприеме правни действия срещу отговорните.