Свастика бе открита в посолството на САЩ в България миналия месец, един ден след като международната общност почете Деня на възпоменание за Холокоста, пише The Hill.

Axios съобщи в неделя, че свастиката, нарисувана с лилаво мастило, е била на сенника на прозорец в посолството през януари. Първоначално символът е открит на 28 януари.

Информация относно ситуацията обаче е разпространена във Вашингтон, окръг Колумбия, едва в петък, след като посолството изпрати дипломатическа телеграма до САЩ с подробности за ситуацията, според Axios.

Свастиката е открита в охраняем участък на посолството, съобщиха за Axios източници, което предполага, че човекът, нарисувал отличителните знаци, е успял да влезе.

Говорителят на Държавния департамент Нед Прайс каза на Axios: "Департаментът приема този въпрос изключително сериозно. Ние недвусмислено осъждаме всякакви случаи на омраза или пристрастия на работното място, каквото изглежда е. Това е отвратителен символ, който означава всичко, срещу което заставаме", добави той.

Прайс каза, че департаментът е "ангажиран да направи всичко възможно, за да гарантира, че Държавният департамент, включително нашите представителства в чужбина, остават приветливо, приобщаващо и безпристрастно работно място".

Откритието от миналия месец идва месеци след като свастика е намерена издълбана в асансьор в Държавния департамент. Символът е премахнат и заместник-говорителят на Държавния департамент Джалина Портър каза, че ситуацията ще бъде разследвана.

Президентът Байдън през юли номинира историчката на Холокоста Дебора Липщат да служи като специален пратеник на САЩ за наблюдение и борба с антисемитизма, позиция, която има за цел да насърчава американската външна политика по отношение на антисемитизма и да наблюдава антисемитизма в света. 

Липщат се яви пред комисията по външни отношения на Сената за изслушване за потвърждение миналата седмица, повече от шест месеца след като бе номинирана за поста, по време на което тя каза, че нарастването на антисемитизма в цялата страна е "зашеметяващо".

"Все по-често евреите са обвинявани за клевета, насилие и тероризъм. Особено тревожно е, че сме свидетели на такъв скок по-малко от осем десетилетия, след като един от трима евреи на Земята бе убит", добави тя.