Международен тричленен екипаж се запъти към Международната космическа станция на шестмесечна мисия, съобщава АФП.

На кораба Союз МС-07 са астронавтите от САЩ и Япония Скот Тингъл и Норишига Канаи, които за първи път летят към станцията, както и опитният руски космонавт Антон Шкаплеров. Ракета-носител Союз ФГ беше изстреляна от космодрума Байконур, Казахстан, в 13,21 часа (07,21 часа по Гринуич).

Според ТАСС корабът излезе в околоземна орбита и започна автоматичен полет към Международната космическа станция. Докато повечето полети до станцията отнемат от около 6 часа, тричленният екипаж ще се прикачи към станцията на 19 декември заради позицията на станцията в орбита и времето на изстрелване на ракетата.

Снимка 329469

Източник: ЕПА

Скачването със станцията е запланувано за вторник преди 09,00 часа по Гринуич.

52-годишният Тингъл и 40-годишният Канаи за първи път летят до станцията, докато 43-годишният командир Шкаплеров е натрупал опит. Бившият военен пилот на Русия е прекарал точно една година на станцията с две мисии. През февруари 2018 г. той ще отбележи третия си рожден ден в орбита.

Шкаплеров заяви на пресконференция преди полета, че на станцията възнамерява да гласува на президентските избори в Русия през март, на които се очаква настоящият руски лидер Владимир Путин да спечели.

"Ние (космонавтите) като всички съвестни граждани на Русия участваме на президентските избори", каза той.

Канаи е най-младият астронавт в историята на Японската космическа агенция и той е част от трио японски астронавти, които могат да летят до станцията от 2011 г.

Снимка 329466

Източник: ЕПА

Екипажът ще се присъедини към руснака Александър Мисуркин и астронавтите от НАСА Марк Хей и Джо Акаба.

Преди дни трима астронавти се завърнаха благополучно от станцията.

Трима астронавти от МКС се завърнаха благополучно на Земята

Трима астронавти от МКС се завърнаха благополучно на Земята

Американски, руски и италински космонавти

Снимка 329470

Източник: ЕПА