Българска делегация от Светия синод присъства на богослужението за празника на град Струмица.
След Светата Литургия Дебърско-Кичевският митрополит Тимотей благодари на българския патриарх Неофит за усилията, които той полага за признаването на автокефалността на Охридската архиепископия, съобщи БГНЕС.

"В този празничен ден нашите молитви към Всеподателя Бога са с Вас, с цялото Ваше богодарувано паство и с църквата в Република Македония. Да благоволи Господ в най-близко време да бъдем в желаното от всички единство и благодатно евхаристийно общение", се казва в официалното приветствие на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит към клира и миряните на Струмишка епархия, която е в Македония.
Обръщението от Негово Светейшество патриарх Неофит до струмишкия митрополит Наум за празника бе прочетено от епископ Сионий. На честването присъстваха много хора, включително и премиерът Зоран Заев.

На 11 декември Македонската православна църква - Охридска архиепископия чества паметта на Светите Петнадесет Тивериополски (Струмишки) свещеномъченици и празника на града. По покана на Струмишкия митрополит Наум и с благословението на Светейшия патриарх Неофит, архиерей на Българската православна църква и представители на Българската патриаршия участваха в Празника.

Българската православна църква бе представлявана от Негово Преосвещенство Велички епископ Сионий, игумен на Троянския ставропигиален манастир, който приветства и Негово Високопреосвещенство Струмишки митрополит Наум и миряните и жителите на неговата епархия от името на Българския патриарх.

В храма бяха четирима митрополити Дебърско-Кичевският Тимотей, Тетовско-Гостиварският Йосиф, Кумановско-Осоговският Йосиф. На светата Литургия молитвено участие взе и струмишкият Наум. В знак на уважение и гостоприемство Величкият епископ Сионий беше поставен на владишкия трон.

Митрополит Тимотей благодари на българския патриарх Неофит за усилията, които той полага за признаването на автокефалността на Охридската архиепископия.

Интересен факт е, че гостът от БПЦ на празника на Струмица носи същият титул - Велички, който е носел и Св. Климент Охридски - небесният покровител на македонския и на българския народ. Този титул и днес православните църкви в България и Македония дават на свои епископи. Има различни предположения за местоположението на Величка епархия, според едно от тях седалището ѝ се е намирало в град Тивериопол, днешния град Струмица.