Швеция ще повдигне обвинение срещу 49-годишна жена, заподозряна във военно престъпление и нарушаване на международното право заради това, че е завела 12-годишния си син да се сражава в Сирия през 2013 г. Това предаде Euronews.

Прокурорите твърдят, че жената е позволила синът ѝ да бъде вербуван като дете войник от 12-годишна възраст до навършването на 15 години. Момчето е било "използвано за пряко участие във военни действия, извършвани от въоръжени групировки, включително терористичната организация Ислямска държава", гласи съобщението на прокуратурата.

Това е първият случай, в който в Швеция се повдигат обвинения за военни престъпления, свързани с използването на дете войник.

Съществува абсолютна забрана за включването на деца под 15-годишна възраст във въоръжени конфликти, включително използването им като куриери, охрана или примамка, казват прокурорите.

Разследването е установило, че момчето е било възпитавано и обучавано да участва във военни действия, оборудвано с военни оръжия и използвано в бойни и други военни мисии.

Майката, за която се съобщава, че е израснала в Швеция, отхвърли обвиненията, че синът ѝ е бил използвано като дете войник от 1 август 2013 г. до 27 май 2016 г. Тя е в ареста от 23 септември 2021 г.

Все повече деца загиват като войници на "Ислямска държава"

Все повече деца загиват като войници на "Ислямска държава"

Изследователите са установили, че три пъти повече деца са участвали в операции в сравнение с 2014 година