Рустам Махмудов
Върховният съд на Русия върна на прокуратурата дело по убийството на руската журналистка Ана Политковска, за да бъде обединено с основното дело по общия процес.

Така делото за физическият убиец и за поръчителите ще вървят заедно.

Съдът удовлетвори касационната жалба на представители на семейството на убитите журналистка.

Като обвиняеми по първото дело са братята Джабраил и Ибрахим Махмудовии Сергей Хаджикурбанов. Според обвинението братята Махмуд са следили журналистката, а Джабраил е довел до мястото на престъплениетофизическия убиец - своя брат Рустам.

Рустам Махмудов все още не е застанал пред съда и той все още се издирва.
Той фигурира заедно с още куп „неустановени лица" и във второто дело, което търси поръчителя или поръчителите на убийството.

На долна инстанция братята Махмудови бяха оправдани от състава на съдебните заседатели. През юни обаче Върховният съд отмени оправдателната присъда и върна делото за ново разглеждане. Сега, след като делото е върнато и обединени, то ще влезе в съда едва след откриването на Рустам Махмудов.

По мнението на Вера Пашковска, говорител на Главната прокуратура на Русия, без непосредствения изпълнител на покушението да се разглежда наказателно дело за криминално престъпление е изключително сложно.

Така обаче сега ще се провеждат отново разследване и делото ще бъде предадено на съда след задържането на Рустам Махмудов, пояснява Пашковска.

Журналистката от „Новая газета" Ана Политковска беше застреляна на 7 октомври 2006 година във входа на кооперацията, където живееше в Москва.

След убийството й се появиха тези, че това е отмъщение за силния й критицизъм към режима на Путин и състоянието, в което руските власти държат севернокавказките републики.

Официалната власт на Руската федерация вече три години се въздържа от коментари по случая.
Веднага след убийството на Ана Политковска западната общественост поиска и настоя за прозрачно разследване и намиране и на поръчителите.