С 200 млн. евро са ощетени данъкоплатците и държавата от бившето правителство на Кирил Петков. Това е заради посредническите фирми, с които се купува руски газ.

Твърдението е на бившия министър на енергетиката от правителството на ГЕРБ-1 Делян Добрев във Варна, цитирано от БНР. 

Асен Василев отрече да получаваме руски газ чрез посредници

Асен Василев отрече да получаваме руски газ чрез посредници

Заварихме азерския газ на 30%, в момента получаваме пълния обем азерски газ

Добрев показа фактури, получени в пощенската кутия на партията. Според него те доказват сделките с посредниците, от които купуваме руски газ, но с 30% надценка.

"Всичкият газ, който сме купували до монета, е руски, само че с посредници. За тези три месеца, в които посредниците навлязоха на пазара в България, е купен газ за 630 млн. евро, 30% разлика за посредниците са 200 млн. евро", изчисли Добрев. 

"Булгаргаз" обяви търг за купуване на втечнен газ

"Булгаргаз" обяви търг за купуване на втечнен газ

Той ще се проведе на 16 август

Думите му бяха часове след като бившият премиер Кирил Петков увери, че в корабите няма и една молекула руски газ. А когато двата танкера с втечнен газ вече са били договорени, "Булгаргаз" е продължил да купува от свободните количества, които Гърция е можело да ни даде. "Газът, който е купуван през това време от Гърция, може да е бил руски, но "ние нямаме опцията гръцки газ или газ от "Газпром". Нямаме опцията "Газпром".

Добрев се обърна задочно към Кирил Петков и Асен Василев като каза, че трябва да се притесняват и да мислят как да избегнат влизането си в затвора. В отговор на думите на Петков, той каза, че в България не е пристигнала нито една молекула американски газ

Проверката не откри газ на газовата връзка с Гърция, а строеж

Проверката не откри газ на газовата връзка с Гърция, а строеж

Завършване на газовата връзка и стабилизиране на "Булгаргаз" са приоритетите пред служебния кабинет