Демократи поискаха оставката на главния прокурор и министър на правосъдието на САЩ Уилям Бар, съобщават световни агенции.

Сенаторът от Кънектикът Ричард Блументал призова Бар да подаде оставка след вчерашното изслушване пред Комисията по правни въпроси към Сената. Вчера Бар беше разпитан за доклада на Робърт Мълър във връзка с разследването на администрацията на президента Доналд Тръмп и Русия.

Бар отказа да се яви на изслушването в  Конгреса по Рашагейт

Бар отказа да се яви на изслушването в Конгреса по Рашагейт

Срещу него може да започне процедура за неуважение…

Блументал коментира пред Си Ен Ен, че доверието към главния прокурор е изгубено, след като по време на изслушването се е държал като "личен адвокат" на президента Доналд Тръмп, а не като "адвокат на народа".

Според него най-силният аргумент за оставка не е от самия него или други членове на Конгреса, а от самия Робърт Мълър. Той има предвид писмо на Мълър до Бар, в което изразява недоволство от начина, по който е представен докладът.

"Той действа като личен адвокат на президента, а не като адвокат на народа", смята Блументал.

По време на изслушването Бар заяви, че президентът "напълно е сътрудничил" на разследването на Мълър. Той предупреди, че Москва продължава да се намесва в американската избирателна система.

Сенатор Камала Харис също призова за оставката на Бар.

Този човек не взема на сериозно работата си или той не цени значимостта на поста. Това е работа, която идва с невероятна власт и трябва да се върши с най-високо ниво на почтеност, каза Харис.

Според нея главният прокурор е пристрастен, отказва да сподели истината пред Конгреса и не може да изпълнява задълженията си на главен прокурор на САЩ.

Председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси заяви на пресконференция, че "Бар излъга Конгреса. Ако някой друг направи това, ще се възприеме като престъпление. Никой не е над закона. Нито президентът на САЩ, нито главният прокурор".

Днес главният прокурор не се яви пред Конгреса, за да бъде изслушан в Комисията по правни въпроси към Камарата на представителите.